Zájem o očkování proti covidu od začátku roku v Pardubickém kraji výrazně klesl

9. únor 2022 14:08

Zájem o očkování proti covidu-19 v celém Česku klesá. V Pardubickém kraji je o něj oproti začátku roku zájem ani ne třetinový. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Podle údajů, které jsou veřejně dostupné na webu ministerstva zdravotnictví, například za minulý týden aplikovali zdravotníci u nás v regionu zhruba 6100 dávek očkování proti covidu. Přesně před měsícem (v týdnu od 10. ledna) to bylo 22 tisíc dávek, tedy tři a půl krát víc než teď.

Minimální zájem o 1. dávku

Pokles se netýká jen Pardubického kraje, ale celé republiky, a podobně jako se nákaza vrací ve vlnách, je to i s očkováním. Zájem stoupá a klesá většinou v závěsu za vlnou onemocnění.

Čtěte také

Větší zájem je jednoznačně o posilující dívky. Ty každý den tvoří naprostou většinu aplikovaných vakcín a takový trend je celorepublikově pozorovatelný už od podzimu loňského roku. Jen pro příklad: minulý týden v pátek (4. února) zdravotníci vyočkovali za den 1693 vakcín, a z toho 1376 připadá na posilující dávky. Prvních v ten samý den bylo jen 94, druhých 223.

Podle aktuálních dat je v Pardubickém kraji proti covidu očkovaných zhruba 308 tisíc lidí, kteří mají dokončené dvoudávkové očkovací schéma. To představuje přibližně 60 procent všech obyvatel regionu a zatím se nezdá, že by se toto číslo mělo ještě nějak razantně zvýšit.

V nejohroženějších skupinách obyvatelstva (od 65 let výš) je očkovaných víc než 80 procent lidí. Nejnižší proočkovanost je mezi dětmi do 12 let, což je pochopitelné i proto, že možnost očkovat i tuto věkovou skupinu je teprve pár měsíců.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související