Není to UFO, ale ISS. Průlet vesmírné stanice je vidět pouhým okem

25. září 2023

Mezinárodní vesmírná stanice vypadá na nočním nebi jako jasně zářící tečka, která letí svižným tempem od západu k východu. Celé divadlo můžete pozorovat za jasného počasí na nočním nebi až sedm minut.

„Tato družice letí rychlostí skoro 28 000 kilometrů za hodinu, což je zhruba 8 kilometrů za sekundu. Pohybuje se ve výšce 400 kilometrů. Momentálně je na palubě deset lidí a probíhá střídání posádky. Nová posádka si předává službu se starou, a ta stará se vrací po více než roce zpátky na zem,“ informuje propagátor kosmonautiky Milan Halousek.

Návrat na zem v osmdesátiletém těle 

Kosmická loď Sojuz se v těchto dnech odpojí od mezinárodní vesmírné stanice a na zem se vrátí dva ruští a jeden americký kosmonaut. „Původně měli být ve vesmíru půl roku, stejně jako ostatní. Ale kvůli technickým komplikacím si to protáhli na více než dvojnásobek. Ve středu by měli být konečně doma,“ říká Milan Halousek.

Americká astronautka Kate Rubinsová během svého minulého pobytu na ISS v roce 2016 je oblečená v pracovním overalu, který pomalovali onkologicky nemocné děti z Anderson Cancer Center v Houstonu

Lidské tělo je nastavené tak, abychom žili v gravitaci. Ve vesmíru jsme ale téměř ve stavu beztíže. Tělo trpí, dochází k velké ztrátě svalové hmoty. „Tělo je totiž líné, a jakmile zjistí, že něco k životu nepotřebuje, tak se toho zbavuje. Ve stavu beztíže nepotřebujete svaly na nohou, protože nechodíte. Tak svaly zmizí.

Řídnou kosti, zhoršuje se krevní obraz, kosmonauté se vrací domů jako osmdesátiletí staříci, přestože na stanici minimálně dvě hodiny denně posilují. Zhoršuje se krevní obraz, ve stanici je totiž větší objem kyslíku než na zemi. Tělo si bere více kyslíku, tím pádem nepotřebuje tolik červených krvinek, tak je zlikviduje, a tak dále. Na štěstí je to vratný proces,“ podotýká propagátor kosmonautiky.

Muskovy vláčky ve vesmíru

„Podnikatel Elon Musk vytváří globální satelitní síť Starlink, která bude mít ve vesmíru více než 12 000 družic. Posílá je tam ve skupinách. Zrovna dnes odstartovala další várka. Když jsou tzv. vláčky vypouštěny, tak jsou vidět v té první fázi na obloze. Je to taková řada korálků,“ vysvětluje Milan Halousek a konstatuje, že lidstvo brutálně zanáší vesmír družicemi a dalšími předměty tak, že časem bude stav neudržitelný. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související