Nestěhujte se pryč, postavte si u nás. Menší města na Chrudimsku připravují plochy pro bydlení

11. září 2021 05:50

Menší města na Chrudimsku se snaží připravovat nové pozemky pro výstavbu domů. Radnice tak chtějí zabránit odlivu lidí, a proto vytvářejí nové plochy pro bydlení. Po hlavě se do toho pustili třeba v Ronově nad Doubravou, kde by měla vzniknout rovnou celá čtvrť.

Radnice v Ronově si nechala zpracovat studii zástavby ve směru na Biskupice. Mělo by tam stát až 90 nových rodinných domů, v plánu je i park, vodní nádrž nebo nová cesta pro pěší, kudy by děti mohly chodit do školy. Podle radnice se totiž v posledních letech moc nestavělo, odešli hlavně mladí lidé a Ronov zestárnul. Nové bydlení by mělo mladé rodiny ve městě udržet.

Pozemky jsou hned pryč

Čtěte také

Podobnou cestu ale zvolili i jinde. Pro menší města je důležité si obyvatele udržet, protože se od toho odvíjí daňové příjmy. A jsou na to navázané i další věci - jako provoz škol a školek, nebo třeba i obchodů. Například Hlinsko nabízí parcely v části Drachtiny, za přípravu třiceti pozemků zaplatí město asi 50 milionů korun. A Proseč za 30 milionů chystá novou lokalitu Vyhlídka se čtyřiceti pozemky.

A lákadlo zabírá spolehlivě. Pozemky jsou rozebrané ještě předtím, než budou připravené. Je také pravda, že radnice často volí velmi příznivou cenu, parcely jsou levnější než na běžném trhu. Také si ale často určují podmínku - zájemci si na nich skutečně musí domy postavit, není možné, aby pozemky skoupil nějaký spekulant.

Spustit audio

Související