Příměstské bydlení v zeleni. Na Udánském kopci vznikne obytná zóna s 50 parcelami a parkem

25. únor 2020 11:08

Moravská Třebová připravuje proměnu Udánského kopce na obytnou zónu. Architekti na veřejném jednání představili studii nové čtvrti, kde počítají s menšími parcelami, dvoupodlažními domy s plochou střechou i parkem.

Architekti navrhli obytnou zónu, ve které je omezena rychlost jízdy automobilů na 20 kilometrů v hodině. Na vršku kopce architekti navrhli park a dětské hřiště s dřevěnými prvky. Park by mohla propojit pěšina lesem vedoucí ke koupališti.

S podobou návrhu je spokojený i jeden ze zájemců, Václav Škarda: „Líbí se mi to moc, myslím, že je od projektantů velkorysé, že je tam hodně zeleně, i třeba na místech veřejného prostranství. Myslím si, že to pěkně zapadá do okolí.“

V návrhu počítali architekti s velkou plochou zeleně. Na vršku kopce navrhli park a dětské hřiště s dřevěnými prvky

Podle studie, kterou architekti předložili, bude na Udánském kopci padesát parcel pro výstavbu rodinných domů, zeleň, parkovací stání i hřiště, popsal architekt Richard Ott: „Snažili jsme se o co nejjednodušší řešení, zohlednit krajinu a prostředí okolo, jako venkov, vesnici, část Udánky a okraj města Moravská Třebová.“

Malé parcely, hodně zeleně

V návrhu počítali architekti s velkou plochou zeleně. Parcely proto nebudou tak velké, jak by si někteří přáli. „Snažili jsme se Udánský kopec využít efektivně, takže přiznáváme, že tam jsou ne úplně největší parcely, ale mělo to být městské bydlení a my si myslíme, že ve městě stačí parcely menší a střední,“ doplňuje Ott. Velikost stavebních pozemků bude 550 až 1000 metrů čtverečních.

Inženýrské sítě v nové lokalitě podle místostarosty Miloše Mičky (Změna pro Třebovou) zaplatí město: „V okamžiku, kdy bude dořešená územní studie, zadáme zpracování projektové dokumentace pro provedení stavby. Když to všechno dobře půjde, tak do příštího roku do rozpočtu by se mohla dostat první část,“ přibližuje místostarosta další plány.

autoři: Věra Pavlasová , pta
Spustit audio

Související