Nestraníci z České Třebové jdou po letech do opozice

23. říjen 2018 21:00

V České Třebové na Orlickoústecku v pondělí podepsalo koaliční smlouvu vítězné sdružení Koalice pro Českou Třebovou s dalšími třemi subjekty.

ČTK to řekla lídryně Magdaléna Peterková. Dlouholetý starosta Jaroslav Zedník (Nestraníci) ve funkci skončí, jeho sdružení bude v opozici.

Koalice pro Českou Třebovou získala devět mandátů, společně s ČSSD, ODS a uskupením 27 statečných bude mít v zastupitelstvu 17 hlasů z 27. "Naše volební programy byly velice podobné, při jednání jsme se shodli na zásadních prioritách. Jsme na tom názorově podobně, v mnoha věcech shodně," řekla Peterková, která má být podle dohody starostkou.

Místostarosty budou Dalibor Zelený (ČSSD) a Josef Kopecký (ODS).
V městské radě bude mít vítěz voleb čtyři členy, ODS a ČSSD po dvou zástupcích a 27 statečných jednoho.

Byty, náměstí, krematorium

Nestraníci dostali nabídku členství v kontrolním výboru. Nová koalice se chce ve volebním období zaměřit na zřízení startovacích bytů, revitalizaci Nového náměstí nebo opravu městského krematoria. Zredukuje nejspíš plán bývalého vedení na stavbu trampského muzea. "Musíme si udělat pořadí priorit, podle toho budeme shánět finanční prostředky," uvedla Peterková.

Zedník končí po mnoha letech

Zedník byl starostou čtyři volební období. V té době vznikl v Třebové nový terminál u vlakového nádraží za 330 milionů korun nebo nová sjezdovka Peklák. Dopravní terminál byl v roce 2011 vyhlášen jednou ze tří nejlepších investic v České republice.
Politik, respektive vedení města naopak čelilo kritice kvůli logistickému centru Metrans, které zvýšilo v regionu nákladní dopravu, nebo za údajně nevhodnou opravu bytového domu, místními nazývanou Červeňák. Navrhl ji architektem Vojtěch Vanický.

Nestraníci v České Třebové každé volební období ztráceli mandáty. V roce 2010 měli 11 zastupitelů, po čtyřech letech devět mandátů. Nyní budou mít v zastupitelstvu sedm členů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související