Protesty kolem protihlukové stěny v České Třebové pokračují. SŽDC hledá jiné řešení

12. září 2018 08:55

Hradby, hladová zeď, betonové monstrum - tak někteří lidé nazývají protihlukové stěny, které by do budoucna mohly obklopovat trať v České Třebové.

Bez ohledu na to, jak jim kdo říká, mnozí se shodnou hlavně na tom, že jejich vzhled a výška až pět metrů jsou nepřijatelné. Protihluková opatření mají být součástí stavby koridoru, kterou plánuje v roce 2020 Správa železniční dopravní cesty.

Ještě než práce začnou, chtějí lidé z města jejich výsledek změnit. A železničáři se jim snaží vyhovět. Proto zadali revizi stávající hlukové studie, která doteď navrhovala vysoké betonové zdi.

Nová studie má znovu prověřit možnosti protihlukové ochrany v okolí trati a zkusit najít jiné možnosti, než předchozí návrh. Tedy ten, se kterým se lidé mohli seznámit na veřejném projednání v dubnu.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše tak železničáři chtějí dát veřejnosti najevo, že není v jejich zájmu stavět zbytečně vysoké protihlukové stěny. Projektanti se pokusí hledat i způsoby, jak upravit samotné koleje, aby hluk od nich byl menší.

Obyvatelé sepsali petici

Nový návrh zpracuje Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Jeho členové jsou spoluautory platného nařízení vlády k hluku a vibracím, jde tedy o státní instituci, která se dlouhodobě zabývá ochranou lidského zdraví a životního prostředí.

Do opraveného hotelu na nádraží v Pardubicích nastěhuje SŽDC účetní

Prostor před pardubickým nádražím je v novém. Samotná budova ale na opravu stále čeká

Nádražní hotel v Pardubicích využije Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) pro své účtárny, později v něm bude i školicí centrum a ubytování. První etapa vnitřních oprav začne do několika týdnů a potrvá do ledna. ČTK to řekl generální ředitel Jiří Svoboda.

Nová studie by měla být hotová na konci listopadu. Potom jí projektanti předloží radnici v České Třebové a Krajské hygienické stanici. A právě hygienici budou mít hlavní slovo, jaká protihluková opatření jsou možná a splňují podmínky zákona.

Podle petice, kterou lidé sepsali a podepisují ji na sběrných místech, by výška měla být maximálně 1,5 metru. Místní nejsou proti stavbě protihlukových opatření, mnozí je vítají, protože bydlí v blízkosti trati a hluk je obtěžuje. Záleží jim ale na tom, jak budou zdi vypadat a jak případně změní podobu města.  Proto pokračují v šíření petice a to zatím do konce roku.

Spustit audio

Související