Nevoďte děti do školek, napsala pardubická radnice rodičům

2. listopad 2020 12:37
Holčička s rouškou a brýlemi

Pardubická radnice žádá rodiče předškolních dětí, aby je přestali dávat do mateřských škol, pokud je to jen trochu možné. V nich totiž začíná být velký personální problém, učitelky jsou v karanténě nebo doma se svými dětmi.

Pardubická radnice zřizuje 31 školek, některé byly kvůli karanténě zavřené, ale už se otvírají, další naopak zavírají nebo omezují provoz, třeba na konci října bylo zavřených šest mateřských škol. A ačkoli teď chodí třetina z víc než 3000 předškoláků, stejně je učitelek málo.

Čtěte také

„Kmenovým zaměstnancům ve školkách se zajištěním provozu pomáhají pedagogové a další zaměstnanci základních škol. Ale ani tyto kapacity nejsou nevyčerpatelné,“ potvrdil to náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Úředníci rodičům poslali dopis, ve kterém je žádají, aby děti do školek nedávali, pokud jim to jejich situace dovolí. Protože prioritou teď je, udržet zařízení v provozu pro děti rodičů, kteří do práce musejí.

Děti doma, pokud to jde

Náměstek Rychtecký dodal, že čím méně dětí bude ve školkách, tím bude menší riziko dalších nákaz: „Pokud to rodičům situace doma neumožňuje, rozhodně se na ně nikdo nebude zlobit. Je to skutečně slušně míněná prosba o pomoc.“

Nedostatek zaměstnanců v mateřských školách není jen kvůli karanténě, ale třeba i proto, že jde často o rodiče školáků, kteří teď nechodí do školy.

Vláda totiž ve svém usnesení od 2. listopadu nařizuje hejtmanům určit školu nebo školské zařízení, které budou vykonávat nezbytnou péči o děti pedagogických i nepedagogických pracovníků mateřských škol.

Jak potvrdil mluvčí pardubického kraje Dominik Barták, hejtmanství už má z první vlny určené základní školy, které v případě zavření mateřinek budou k dispozici pro děti rodičů, kteří pracují v zachraňujících profesích, a teď tedy i pracovníků v mateřských školách.

Spustit audio

Související