Sestra v důchodu se po těžké nemoci vrátila bojovat proti koronaviru. Od prezidenta dostala medaili Za hrdinství

29. říjen 2020 14:15

Zdravotní sestra Jana Březinová je v důchodu, prodělala rakovinu plic, ale přesto se rozhodla pomáhat v boji proti koronaviru. Jako zdravotní sestra pracovala celý život a v době, kdy nemocnice v Litomyšli hledala posily, neváhala a přišla svým bývalým kolegům pomáhat. Za to včera získala od prezidenta Miloše Zemana medaili Za hrdinství.

Jana Březinová pracovala celý život ve zdravotnictví, vystřídala několik oddělení. Teď si mohla užívat penzi. Přesto se ale v době koronavirové epidemie vrátila do Litomyšlské nemocnice pomáhat, a to i přesto, že její rodina s tím i vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu nesouhlasila.

„Pro mé děti to nebylo skousnutelné, chtěly mě zavřít doma. Jestliže někdo dělá celý život zdravotní sestru, tak přece nemůže zůstat zrovna v tuto chvíli stát stranou,“ říká s úsměvem Jana Březinová.

Když se zdravotní sestřička dozvěděla, že má dostat od prezidenta ocenění, nejdřív tomu vůbec nevěřila: „Smála jsem se, říkala jsem si, že to je blbost.“ Pak ale svůj postoj k medaili za hrdinství přehodnotila.

Je to ocenění pro všechny nelékaře.
zdravotní sestra Jana Březinová

„Jestliže je pan prezident schopen ocenit obyčejnou zdravotní sestru z malého špitálu za to, že šla někam, kde by normálně byla, tak je to ocenění pro všechny nelékaře. Je dobře, že mě vyvolili a já to za ně převezmu,“ skromně odhaduje důvody ocenění zdravotní sestra.

Oceněná sestra Jana Březinová ve službě s kolegy kardiology z Litomyšlské nemocnice

Sama Jana Březinová se koronavirem nakazila, ale jak říká, nebylo to v nemocnici, protože tam všichni dodržují přísná hygienická opatření. Podle svých slov se zřejmě nakazila v obchodě, kde ne vždy lidé dodržují všechna hygienická pravidla.

Zdravotní sestra měla středně těžký průběh onemocnění s mnoha příznaky, ale už je jí lépe a věří, že 6. listopadu znovu nastoupí do práce a pomůže přetíženým kolegyním. Mám zprávy jak z Litomyšle, tak z Ústí nad Orlicí. Jsou to malé nemocnice, tam byl vždycky personální nedostatek, ale teď je to katastrofa. Děvčata jsou neuvěřitelný, pracujou, jak se dá, zaskakuje jeden za druhého, ale těch pozitivních lidí je oproti jaru podstatně víc.

Jana Březinová je přesvědčená, že epidemii zvládneme jen tak, že se každý z nás bude sám chránit. „Já bych byla ráda, kdyby to lidi přestali podceňovat. Když se zastaví v obchodě houf lidí a popovídají si tam u toho pečiva, na všechno sahají a pak se nevydesinfikuji,… Jde o to, aby si myli ruce, aby si zakryli obličeje, to učíme i děti ve školce,“ říká oceněná zdravotní sestra z Litomyšle.

Spustit audio

Související