Nezaměstnanost zlomila další rekord. V kraji je bez práce jen 2,6 % lidí

9. říjen 2017

Lidí bez práce v Pardubickém kraji je stále rekordně málo. Nezaměstnanost se po prázdninách opět snížila, a to na 2,6 %, volných míst je o devět tisíc víc než uchazečů. Zaměstnavatelé tak mají stále větší problémy volné pozice obsadit, na trhu práce chybí technické profese a ani o dělnická povolání není příliš velký zájem.

Velkou roli hraje oživení ekonomiky, a to prakticky ve všech oblastech, firmy tak mají víc zakázek a hledají nové pracovníky. Stále pokračují sezonní práce v zemědělství, stavebnictví nebo ve službách. Starostové obcí také často zaměstnávají lidi na veřejných pracích.

Po prázdninách navíc začaly firmy zase intenzivně hledat nové pracovníky, nabízejí snad největší počet volných míst od vzniku kraje. Mají ale problém zaměstnance najít, ačkoli v registru úřadu práce je skoro deset tisíc nezaměstnaných, neodpovídá poptávka nabídce. Uchazeči buď nemají potřebnou kvalifikaci, mají nějaké zdravotní omezení nebo nechtějí dělat v dělnických profesích.

Čtěte také

Firmy tak buď odmítají zakázky, nebo se snaží motivovat stávající zaměstnance k vyšším výkonům. Některé firmy se snaží přetáhnout kvalifikované pracovníky odjinud tím, že začínají nabízet vyšší platy. To ale neřeší celkovou situaci. Další možnost je hledat posily v zahraničí, jenže pracovní trh je vyčerpaný prakticky v celé EU. A ředitel pardubického UP Petr Klimpl potvrdil, že zaměstnávat dlouhodobě lidi ze zemí mimo EU je složité kvůli kvótám.

Míru nezaměstnanosti neovlivnili ani absolventi středních a vysokých škol, kteří v září začali hledat práci. V současné době totiž mnozí pracují už při studiu a tak vlastně jen navýší úvazek. Ti, kteří přijdou na úřad práce, většinou do čtyř měsíců pracují. Tolik času totiž úředníci mají na to, aby mladé uchazeče zaměstnali nebo jim nabídli rekvalifikaci.

autor: ba
Spustit audio