Tipy od fit kuchařky: Jak zbavit jáhly trpkosti? A jak bleskurychle upéct dezert na neděli?
Kruh zdraví je alternativní jídelna a zároveň sociální firma v centru Chrudimi. Vaří a pečou tam zdravá jídla a dávají velký důraz na výběr regionálních potravin. Díky tomu si vysloužily už tři jejich výrobky ocenění Certifikovaný výrobce Železných hor.
„Naším prvním certifikovaným výrobkem je celožitný kváskový chléb, který už je léty prověřený a lidé si k nám pro něj rádi chodí. Pak je to sladký závin z celozrnné mouky a staročeská sakrajda, což je cukroví s povidly,“ vyjmenovává Dana Šťastná, která Kruh zdraví vede. Sama se řídí zásadami, které v Kruhu zdraví propaguje. Tvrdí, že bez ovesných vloček a jáhel by se ve svém jídelníčku neobešla.
Andělský jáhlový nákyp
V Radioporadně se Dana Šťastná podělila o oblíbený recept na Andělský jáhlový nákyp s meruňkami. Zdůraznila, jak důležité je jáhly před vařením proprat a několikrát prolít horkou vodou. Jen tak je zbavíme trpkosti. Následující recept je na dvě porce.
- 2 hrnky kompotovaných meruněk
- 2,5 hrnku vody nebo mléka
- 1 hrnek jáhel
- 0,5 hrnku cukru
- dvě vejce
Jáhly řádně propláchneme a třikrát spaříme horkou vodou, abychom je zbavili trpkosti. Uvaříme je v lehce osolené vodě nebo v mléku v poměru jeden hrnek jáhel a dva a půl hrnku vody nebo mléka. Vaříme zhruba dvacet minut. Uvařené a vychladlé jáhly smícháme s ovocem, přidáme cukr, žloutky a vyšlehaný sníh. Zapečeme v menší, pečicím papírem vyložené zapékací nádobě. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi půl hodiny.
Mák a jablka na jednom plechu
Pokud potřebujete rychle něco dobrého pro návštěvu, vyzkoušejte makovo-jablečný dezert.
Podle Dany Šťastné budete mít tento dezert hotový cobydup a navíc nemusíte mít špatné svědomí z toho, že jíte nezdravě. Mouky je v receptu minimum, zato mákem a jablky se nešetří.
- 4 vejce
- 120 gramů třtinového cukru nebo medu
- 200 gramů másla
- 250 gramů mletého máku
- 750 gramů nastrouhaných jablek
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce krupičky
- jeden prášek do pečiva
- špetka soli.
Cukr utřeme s máslem. Z bílků vyšleháme sníh. Poté smícháme všechny výše uvedené suroviny. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních Celsia asi třicet minut. Upečené můžeme potřít umíchaným sladkým tvarohem nebo potáhnout čokoládou či potřít marmeládou.
Díky elánu a dobré náladě, které kolem sebe Dana Šťastná šíří, se daří i lidem s handicapem v Kruhu zdraví smysluplně pracovat. Jak se můžete do tohoto sociálního podniku přihlásit? Poslechněte si v závěru pořadu.
Související
-
Půst může i chutnat. Zelený ječmen dodá energii, kichadi zharmonizuje
Zelený ječmen patří už několik let k hitům postního období. Podle odbornice na zdravou výživu Ivy Pohankové skutečně umí tzv. nakopnout a patří k předjarní detoxikaci těla.
-
Kvalitní kuře poznáte zrakem i hmatem. Chlazené se dá uchovat až týden
Kachna, kuře, krůta…. drůbež všeho druhu se během svátků střídá na štědrém talíři. Jak se na první pohled pozná kvalita masa?
-
Místo cukroví nepečený jablečný dort. Překvapte rodinu lehkým dezertem s vůní skořice
Šéfkuchař Radek Pálka nabídl v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice lehký jablečný nepečený dort, který vám možná mezi svátky přijde k chuti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka