Nikdo už z nich nevolá. V kraji letos zmizí 50 telefonních budek

12. únor 2018 09:55

Počet telefonních budek v posledních letech pořád klesá. V Pardubickém kraji jich provozovatel letos plánuje odpojit víc než padesát. Hlavní důvod je ten, že lidé využívají automaty jen minimálně. Zároveň ale platí poměrně přísná pravidla, kde musí služba zůstat zachovaná.

Síť provozuje společnost O2. Podle Jitky Pajurkové z tiskového oddělení operátora je teď v Pardubickém kraji 460 veřejných telefonních automatů. Pro srovnání: v roce 2001 jich bylo patnáct set, takže úbytek je opravdu výrazný a je daný tím, že lidé v drtivé většině využívají mobilní telefony.

V letošním roce by to mělo být zrušeno celkem 54 míst. Zhruba stejný počet jich provozovatel odpojil i vloni. Tentokrát nechá odmontovat automaty například v Borové na Svitavsku, v obci Korouhev ve stejném okrese a také Kameničkách na Chrudimsku.

Nezávislá starostka Kameniček Yvona Jandová potvrdila, že telefonní budka je většinou prázdná a skoro nikdo ji nevyužívá. Ukončení provozu tak podle ní žádná velká ztráta není, ale přála by si posílení mobilního signálu, se kterým jsou prý v Kameničkách problémy.

Kde musí budky zůstat

Velká část telefonních automatů je zařazená do takzvané univerzální služby, na kterou přispívá stát. Pravidla pro provoz těchto automatů se postupně upravují. Nejnovější stanovené podmínky popsal mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina: „Od 1. ledna 2018 platí, že budka musí být v každé obci do 700 obyvatel bez výjimky a od 700 do 5000 obyvatel za předpokladu, že tam není dostatečně silný signál alespoň dvou mobilních operátorů.“

Součástí smlouvy státu s provozovatelem je i výhled na další roky. Tam se znovu změní číslo u nejmenších obcí. Zatímco teď by měla být budka zachovaná ve vesnici do 700 obyvatel, příští rok bude limit do 400 obyvatel a v roce 2020 už bude podmínka udržení provozu automat zahrnovat obce jen do 200 obyvatel. Počet budek tak bude dále klesat.

Spustit audio