Noc s Andersenem vytáhne děti ven

4. duben 2014

Dětské postýlky zůstanou prázdné. Naopak se zaplní knihovny. Už počtrnácté se z pátka na sobotu koná tradiční Noc s Andersenem.

Vedoucí Oddělení pro děti a mládež Městské knihovny Chrudim Iveta Novotná pamatuje skoro úplné počátky populární celorepublikové akce. Byla hostem Jakuba Malého.

„U zrodu byly naše kolegyně z Uherského Hradiště, které s tímto nápadem přišly. Letošní Noc bude moje dvanáctá. Na tu úplně první vzpomínám velmi ráda. Tehdy jsem ji zažila v malé knihovně v Hrochově Týnci, kdy jsme to opravdu jenom zkoušeli. Připravili jsme pohádkový průvod. Čekali jsme pár dětí a přišla skoro celá obec,“ zavzpomínala ve studiu Českého rozhlasu Pardubice.

„Pro mě to je vždycky taková oslava celoroční práce, svátek dětského čtenářství. Každá Noc byla něčím specifická - letošní patří komisaři Vrťapkovi. Ale naše děti v Chrudimi se setkají ještě s další postavou – Makovým mužíčkem. Sraz mají v 18 hodin přímo v knihovně. Přespíme a ráno si pro děti přijdou jejich rodiče. Buď zveme třídní kolektivy nebo účastníky různých soutěží během školního roku. Mělo by to být pro naše čtenáře za odměnu,“ popisuje Novotná, pro koho je Noc s Andersenem určená. Psí detektiv Vrťapka letos slaví desáté narozeniny. Proto se dostal na pohlednici, která každý rok patří jinému autorovi a jinému tématu.

Půjčovat knížky nestačí

V souvislosti s Nocí s Andersenem se znovu objevuje otázka, jestli dnešní děti dostatečně čtou. Novotná si myslí, že ano, ale musí se různě motivovat. Knihovnám rozhodně nestačí „jen“ půjčovat knížky, ale musí připravovat různé zábavné programy pro celé rodiny. „Myslím si, že my knihovníci jsme dost kreativní a umíme si hrát.

Tento přístup se daří. Pořádáme příměstské tábory, výtvarné dílny, prázdninové čtvrtky. Děti jsou náročnější než dřív, ovšem my toho také můžeme nabídnout víc,“ řekla Novotná.

Noc s Andersenem

Jak uvádí ČTK, průzkumy svědčí o tom, že četba je pro velké procento dětí důležitá a patří do každodenních činností. Národní knihovna v únoru prezentovala výsledky prvního celostátního průzkumu mezi dětmi ve věku 9 až 14 let zaměřeného na četbu. Podle něj třetina dětí čte knihy každý den; na druhou stranu další třetina nepřečte za měsíc ani jednu knihu. Problém českých dětí podle odborníků představuje spíše čtenářská gramotnost.

Počátky Noci s Andersenem

První ročník opravdu mělo jen několik knihoven včetně některých východočeských – například Letohrad. Dnes se bude spát na více než tisícovce míst. Novotná potvrzuje, že nejenom u nás: „Začnou v Austrálii, pokračovat bude Evropa a skončí se v zámoří – všechno logicky podle posunu času. To všechno vzniklo v České republice a díky uherskohradišťským kolegyním se akce rozlétla po celém světě.“

Noc s Andersenem se chystá každý rok na přelom března a dubna u příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který byl 2. dubna.

Podívejte se na web Noci s Andersenem

autor: MAL
Spustit audio