Tyršovy sady řídnou. Rekonstrukci nepřežilo 15 vzrostlých stromů

12. září 2016

Další stromy v Pardubických Tyršových sadech čeká kácení. Kvůli velké opravě parku už šly k zemi desítky dřevin, teď se dřevorubci znovu chystají do práce. Hlavně břízy totiž úplně uschly a letos už na nich nezbyl jediný zelený list.

„Celkově je tady zhruba v současné době čtrnáct stromů, které uschly. Nejsou to jenom břízy, je to i dub a jilm. V podstatě jsem přesvědčen o tom, že tato devastace parku bude pokračovat,“ říká jeden z pardubických ekologů Jan Linhart (Patrioti).

A dodává: „My jsme požádali Českou inspekci životního prostředí o to, aby se pokusila zjistit příčiny, proč ty stromy usychají. Vydali závěr, že stromy usychají proto, že se tady sešel vliv stavby a vliv toho, že se tady změnily půdní podmínky. Také ale hlavně proto, že se tady naprosto změnily vodní poměry. Stromy byly na něco zvyklé a najednou tady ta voda není.“

Čtěte také

Problémy mají i staré vrby. „My jsme přesvědčeni o tom, že kvalitním ořezem by se daly zachránit. Zatím jsme vybojovali strom u rondelu. Bohužel další vrba u promenády z rozhodnutí úřadu by měla jít dolů. Není to pravomocné. Budeme za ní bojovat, protože tvoří pěkný monument,“ doplnil Linhart.

Usychající stromy v Tyršových sadech v Pardubicích

Nepřežily ani břízy v promenádě

Také na druhé straně promenády je osm suchých bříz. Co na stav stromů říká Kateřina Pešková z prvního městského obvodu, která má právě stromy na starosti?

„Pokud se budeme bavit všeobecně o stromech, tak stromy schnou všude. Samozřejmě je otázkou, jak to je tady v Tyršových sadech, co všechno do toho vstupuje. Faktorů v Tyršových sadech je víc,“ říká Pešková.

Podle Peškové je nutné stromy pokácet: „Stromy v promenádě jsou opravdu suché a ty už se bohužel nezachrání. Pokud dostaneme povolení, tak je budeme kácet.“

Všechny mrtvé stromy se nahrazovat nebudou

Tyršovy sady prořídly, stromů je tady méně. Jak dodává Pešková, výsadba se nebude obnovovat do takové míry, jak to zde bylo předtím. Není příznivcem toho, aby z toho byl lesopark jako před rekonstrukcí.

Usychající stromy v Tyršových sadech v Pardubicích

„Mně se toto líbí. Nějaké stromy se sem, myslím, ještě vejdou. Byly by tady pěkné, ale teď nevím, jestli bychom sem těch x stovek stromů měli zase dát,“ doplnila Pešková.

Kácení by se mělo týkat patnácti stromů. „Jedná se o suché břízy, je tady topol, je tady borovice a jilm,“ říká Kateřina Pešková.

Pokud obvod dostane povolení, nechá suché stromy vykácet ještě letos na podzim.

autor: ba
Spustit audio