Děti i dospělí ho prostě milují! Zkuste si udělat pikantní květák pečený v troubě
Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v trojobalu, to je klasika. Zkrátka květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají.
Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v jiných receptech. Dokáže totiž bez nejmenšího problému hrát v pokrmu prim i "druhé housle". V obou případech sklidí ovace. Navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C a dodá vám i vlákninu a minerály.
V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Zkuste tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.
Vyzkoušejte si dnes náš recept na pikantní květák pečený v troubě!
Suroviny:
1 květák, 2 lžíce sušené cibule, 2 lžíce sušeného česneku, 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje, sůl, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mleté uzené papriky, šťáva z ½ citronu, hrst hladkolisté petržele
Postup:
Květák omyjeme a rozebereme na větší růžičky.
V misce smícháme olivový olej s veškerým kořením.
Připravenou marinádu nalijeme na květák a důkladně promícháme (nejlépe rukama), aby se všechny růžičky obalily.
Směs pak přesypeme na plech Ještě jednou důkladně pomažeme připravenou marinádou z koření a olivového oleje.
Do předehřáté trouby 200–220 ˚C vložíme plech a pečeme dozlatova. Po 15 minutách květák promícháme a pečeme ještě cca 10 minut, aby byl opečený ze všech stran.
Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.
Zajímavost:
Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.