Děti i dospělí ho prostě milují! Zkuste si udělat pikantní květák pečený v troubě

Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v trojobalu, to je klasika. Zkrátka květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají.

Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v jiných receptech. Dokáže totiž bez nejmenšího problému hrát v pokrmu prim i "druhé housle". V obou případech sklidí ovace. Navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C a dodá vám i vlákninu a minerály.

V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Zkuste tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.

Vyzkoušejte si dnes náš recept na pikantní květák pečený v troubě!

Pečený květák na italský způsob

Suroviny:
1 květák, 2 lžíce sušené cibule, 2 lžíce sušeného česneku, 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje, sůl, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mleté uzené papriky, šťáva z ½ citronu, hrst hladkolisté petržele

Postup:
Květák omyjeme a rozebereme na větší růžičky.
V misce smícháme olivový olej s veškerým kořením.
Připravenou marinádu nalijeme na květák a důkladně promícháme (nejlépe rukama), aby se všechny růžičky obalily.
Směs pak přesypeme na plech Ještě jednou důkladně pomažeme připravenou marinádou z koření a olivového oleje.
Do předehřáté trouby 200–220 ˚C vložíme plech a pečeme dozlatova. Po 15 minutách květák promícháme a pečeme ještě cca 10 minut, aby byl opečený ze všech stran.

Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.

Zajímavost:

Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.