Ženy v netradičních profesích

Vendulka Salfická obsluhuje čistírnu odpadních vod v Chvaleticích

Vyučila se dámskou krejčovou, ale osud ji zavál k úplně jinému oboru. Dětství prožila v tatínkově dílně.

Do čističky nastoupila po mateřské dovolené. Její současní nadřízení hledali na obsluhu čističky muže, a tak je zájem ženy dost překvapil. Ale protože z patnácti zájemců postupně všichni odpadli, s jistou nedůvěrou ji nakonec přijali. Byla v té době jedinou ženou, kterou podnik Vodovody a kanalizace v čistírně zaměstnal.

Vendulka trávila dětství v dílně svého otce, kde její největší zálibou bylo rovnat tatínkovi nářadí. Často mu pomáhala a tak se naučila rozpoznat velikost klíčů i rozměry trubek. Stále něco vyráběla, od nábytku pro panenky až po šití oblečků. Při rozhodování o budoucím oboru ale převážila přeci jen ženská síla a Vendulka se odešla učit na dámskou krejčovou.

Vdala se, narodily se jí děti a po mateřské dovolené hledala další práci. Bála se založit si na šití vlastní živnost a hledala jiné možnosti. V té době vyhlásil Obecní úřad ve Chvaleticích, že se hledá nová síla do místní čističky. Vendulka se poradila s mužem a společně se jeli do místní čistírny odpadních vod podívat. Na prohlídku tenkrát přišlo dalších patnáct zájemců.

Hlavní prostor čistírny odpadních vod

Ale my chtěli chlapa!

Bývalý zaměstnanec čistírny i vedení Vodovodů a kanalizací byli na pochybách, zda žena takovou práci zvládne. Jde o obsluhu počítače i strojů, místy těžkou fyzickou práci, schopnost improvizace při řešení lehčích technických problémů. Vendulka Salfická byla ale nakonec jediná, která z patnácti zájemců o práci v čističce zbyla. A tak byla přijata. Nejprve na občasnou výpomoc a po jisté době na trvalo.

Taková jiná čistička

Vendulka si myslela, že v čističce odpracuje pár let a nejde si jinou práci, časem ale zjistila, že se jí líbí nejen práce a kolektiv kolem vody a kanálů, ale že má ráda i místo, kde čistička stojí. A není divu, Vendulka ji přeměnila v domek u Labe, kde všechno kolem kvete, od okrasných keřů, přes muškáty po ibišky.

Vendulka u odtoku, kudy vyčištěná voda odchází do Labe

Lidé kolem vody

Když Vendulka před dvaceti lety k podniku Vodovody a kanalizace nastoupila, byla jedinou ženou, která obsluhovala čističku. Pozvali ji na podnikovou akci, kde se s mnoha kolegy viděla poprvé. Někteří pracovali na vodě, někteří na kanále. „Jeden se mi představil jako Jarda," vzpomíná Vendulka, tak jsem se ho zeptala, jestli dělá na vodě nebo na kanále. 'Že by na obojím?' odpověděl mně. 'A kde máme vodu a kanál dohromady?' divila jsem se. 'Že by nejvýš?' smál se spolu s ostatními. A tak jsem se seznámila se svým ředitelem.“ 

Spustit audio