Slavnostní koláče od Libuše Vaňkové ukrývají jen to dobré. Jsou vláčné a nadýchané jako peřinka

Na velikosti nezáleží. Tyhle koláčky jsou naprosto luxusní. Měkoučké a nadýchané, propojuje se v nich chuť tvarohu a povidel a díky máslu a rumu krásně voní. Pekla Libuše Vaňková z Mohelnice.

Ingredience
  • Na velkou dávku těsta:
  • 1 kg hladké mouky
  • 500 g másla
  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 3 kostičky droždí
  • 1–2 velké lžíce cukru
  • půl lžičky soli
  •  
  • Na náplň:
  • 1,25 kg tvarohu
  • 5 žloutků (co jeden tvaroh, jeden žloutek)
  • 500 g cukru
  • kůra z jednoho citrónu
  • rozinky namočené v rumu
  • povidla
  •  
  • Na drobenku:
  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic cukru
  • 3 lžíce oleje
  •  
  • Na potření:
  • 1 vejce
  • stejné množství oleje
  • 1 lžíce mléka
  •  
  • Na pokropení:
  • 100 g másla
  • 3 panáky rumu
  •  
  • Na oslazení:
  • vanilkový cukr

Postup

Mléko dáme ohřát. Přidáme žloutky, droždí, cukr, trochu soli a pečlivě rozkvedláme. Nechám vzejít kvásek.

Do mísy nasypeme mouku, přidáme máslo a prsty propracujeme směs jako na drobenku.

Následně přilijeme vykynutý kvásek. Promícháme. Pokud je těsto řídké, přisypeme mouku. Vypracujeme vláčné pružné těsto a necháme kynout.

Mezitím si nachystáme náplň. V míse smícháme tvaroh, žloutky, citronovou kůru a cukr. Konzistence náplně není ani řídká, ani tuhá.

Z mouky, cukru a oleje uděláme v další míse drobenku. Mouka a cukr jsou v poměru 1 : 1. Potom přilijeme tolik oleje, aby směs jen zavlhla.

Vracíme se k těstu. Těsto po částech vyválíme na pomoučněném vále na placku tenkou půl centimetru.

Skleničkou nebo kolečkem vykrajujeme z těsta budoucí koláče. Lžičkou nebo cukrářským sáčkem vytlačíme tvarohovou náplň do středu koleček. Navrch klademe vždy po dvou třech rozinkách máčených v rumu.

Pak koláček přehneme, kraje lehce přimáčkneme a takto zabalený uzlíček vezmeme do ruky. Poválíme v dlani, aby získal kulatý tvar, a pak ho lehce zploštíme.

Položíme na plech vyložený pečicím papírem. Děláme rozestupy, aby se koláče během pečení nespojily.

Do každého koláče na plechu uděláme prstem důlek skoro až ke dnu. Do vzniklého důlku dáme povidla jen do úrovně důlku. Nevršíme nad hranu, protože by pečením vytekla.

Rozkvedláme vejce s olejem a trochou mléka a touto tekutinou potřeme koláčky mašlovačkou kolem dokola.

Na závěr každý koláč posypeme drobenkou. Tu vezmeme mezi prsty jako bychom nabírali velkou špetku a položíme navrch každého koláčku.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 250 °C. Když koláče začnou červenat (zhruba po 5 minutách), stáhneme teplotu na 220 °C a pečeme dalších 10 minut.

Do rozpuštěného másla nalijeme rum, a tím potřeme právě upečené koláčky. Po vystydnutí pocukrujeme.

Libuše Vaňková

Tenhle recept koluje po rodinách a kamarádkách Libuše Vaňkové už hodně dlouho a některé z nich už mezi námi nejsou. Libuše Vaňková slavnostní koláče naučila péct i všechny zájemce v Mírově, ve Zvoli, a učí to své vnučky, aby se tento báječný recept šířil dál.

S pečením ji pomáhala v pečovatelském domě, kde bydlí, její švagrová. Pohostily nás domácími obloženými chlebíčky a celou řadou dalších sladkých dobrot. Paní Vaňková pracovala jako pánská krejčová, ale pečení bylo a je jejím koníčkem.

Libuše Vaňková a Patrik Rozehnal