Nosíte kontaktní čočky? Nechte oči vydechnout

14. prosinec 2017

Řada krátkozrakých lidí nechce nosit brýle, proto dává přednost čočkám. Z lékařského pohledu ale není dobré nosit kontaktní čočky stále. Optimální je střídat čočky s brýlemi. A na noc by se měly kontaktní čočky rozhodně vyndávat. Oko si potřebuje odpočinout.

„Pět dní kontaktní čočky a aspoň jeden den brýle. To je jedna ze zásad. Opravdu není dobré mít čočky nasazené stále,“ říká optometrista Richard Baštecký.  Dalším nešvarem je to, že lidé si koupí čočky například na internetu bez konzultace s optometristou nebo očním lékařem, a nosí je pak léta bez kontroly.

Kontrola aspoň jednou za půl roku

Lidé s kontaktními čočkami by si měli nechat zkontrolovat oči aspoň jednou za půl roku u očního lékaře nebo optometristy. Pod kontaktní čočkou se může usazovat prach, bakterie atd. Čas od času by se měla vydezinfikovat. Pokud se to neudělá, rohovka trpí. Taky může pod čočkou nabobtnat, a tím se změní i její dioptrická hodnota.

Když oko bolí, je už pozdě

„Aby si oko ulevilo, je dobré ho čas od času provětrat, pomohou i umělé slzy a hlavně včasná výměna čoček a střídání s brýlemi, “ radí oční lékař Vladimír Korda. 

Kdo nosí kontaktní čočky, dlouho nepozná, že se něco děje. A když začne bolet, je to špatné. Zánět na rohovce může mít i trvalé následky.

Spustit audio