Nová knihovna v Přelouči má zatím stopku. Koronavirus zabrzdil financování

9. leden 2021 07:13

Budoucnost nové knihovny v Přelouči na Pardubicku je aktuálně nejistá. Ne kvůli jejím odpůrcům, kteří měli výhrady k už schválenému architektonickému řešení, ale kvůli ekonomickým dopadům koronavirové krize.

Zatím je jasné, že stavba nezačne v plánovaném termínu, tedy v příštím roce, ale v nejoptimističtějším scénáři až o rok déle, tedy v roce 2023. Připustila to starostka Irena Burešová (ODS).

Čtěte také

Město chce totiž na stavbu za nejméně 60 milionů korun získat dotaci, kvůli epidemii ale podle starostky nabírá vyhlašování dotačních programů skluz a město tak zatím nezná podmínky, za jakých by příspěvek mohlo získat. Ten je přitom klíčový, protože bez něj by zřejmě ani výstavba knihovny začít nemohla, pokud by tedy radnice nešla třeba cestou nějakého úvěru nebo rozdělení akce do etap podle svých finančních možností.

Ještě pár let ve staré budově 

Minimálně do roku 2023 budou čtenáři muset využívat prostory historické Občanské záložny. To ale není úplně dobrá zpráva pro místní, protože stávající prostory už nevyhovují, knihovna nemá ani přímý bezbariérový přístup a jsou tam stísněné podmínky. Budovu ani není možné využívat jako kulturní a společenské centrum, což k moderním knihovnám patří.

Ne všem se ale líbí, jak architekti knihovnu navrhli. Zastupitelé vloni vybírali ze čtyř variant, nakonec dostal návrh architekty Soni Formanové s moderní kvadratickou budovou s prosklenými lamelami. Ten se ale následně stal terčem kritiky třeba na sociálních sítích a někteří odpůrci přišli i s peticí. Mají obavy, že by moderní budova mohla znehodnotit současné panorama náměstí, jiní si to naopak nemyslí.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související