Nová zábava pro psy i jejich pány – nosework

28. leden 2015

Nosework by se dal volně přeložit asi jako "práce nosem". Jedná se o úplně nový psí sport, který vychází z nejpřirozenější schopnosti všech psů - čichu.

Členky Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje Kristýna Dostálková a Klára Hlubocká „přivezly“ tento sport ze Spojených Států do České republiky. Semináře, na kterých se věnují výcviku psů pro hledání specifických pachů, jsou už plné. Mladí i staří lidé mají zájem o novou hru, která pobaví jak pejskaře tak psa.

České záchranářky z Pardubic přizpůsobily nosework zdejším podmínkám a sestavily ho tak, aby byl vhodný pro všechny kategorie psů a jejich psovodů. Vznikl klub, kde se začínají sdružovat zájemci o tento sport, vzdělávají se v tréninkových technikách, pořádají zkoušky a závody a hlavně propagují používání pozitivního přístupu k tréninku psů. Cílem je, aby to byl sport pro každého, ať starého nebo mladého, ať rychlého tak pomalého, velkého či malého psovoda nebo psa.

Smysl vyvinutý k dokonalosti

Čichem se psi řídí odpradávna, je to pro ně nejdůležitější smysl a mají ho po tisíciletém přírodním výběru vybroušený do nejvyšší dokonalosti. Čichem se orientují už dva dny stará hluchá a slepá štěňata, když hledají struk s mlékem své matky.

Člověk dnes využívá psy při vyhledávání různých specifických pachů, kdy psi v různých prostředích a za nejrůznějších situací neomylně odhalí pach drog, výbušnin či kouře. Psí nos je také pomůckou kriminalistů, když pomocí metody pachové identifikace ztotožňují pach člověka odebraný na místě činu z pachového vzorku odebraného podezřelé osobě. Pes - záchranář je nepostradatelnou složkou při pátracích akcích po pohřešovaných osobách v terénu, v rozvalinách domů či pod sněhem.

Nosework vychází z této praxe a spočívá v tom, že K9 tým - psovod a jeho pes hledá specifické pachy civilních látek v obdobných situacích jako profesionální K9 týmy policie, armády a záchranářů.

Nosy začaly pracovat v Kalifornii

Tento sport je poprvé zaznamenán v roce 2009 v USA na západním pobřeží ve státě Kalifornie. Tam se pořádaly i první oficiální závody. Nyní má americká asociace tohoto sportu kolem 5000 registrovaných psů ve 48 státech a kanadských provinciích. V roce 2013 vznikl Nosework klub pod národním kynologickým klubem (UKC) ve Velké Británii. Trénují se a hledají tři základní pachy - esenciální oleje z břízy, anýzu a hřebíčku.

Hlavním mottem tohoto sportu je zábava a využívání přirozených schopností psů. Cílem hry je zabavit a pobavit psa, čímž bude spokojený i jeho majitel. Nosework na špičkové úrovni vychází z metodiky pozitivního posilování. Nátlakem toho psovod mnoho nedosáhne.

Kristýna Dostálková a fenka Marcy

Vedlejším produktem tohoto tréninku je upevňování vztahu psovod-pes. Jen ta dvojice, která je dobrým týmem, může mít při noseworku výsledky. Každý psovod si tak může vyzkoušet, jak je zdatný v práci se svým psem a jejich týmové souhře. Zažije pocity profesionálního psovoda, který umí číst svého psa, zná zákonitosti šíření pachu a může mu tak při hledání účinně pomoci, stejně tak jako pes pomáhá jemu a odevzdá maximum svých možností a schopností pro svého týmového parťáka. V tomto sportu se nehraje na krásu, body či vteřiny, tady platí jen to, co v reálu: Našel - nenašel.

Jak trénink probíhá?

Byli jsme zvědaví, jak to vypadá v praxi. Proto redaktorka Jitka Slezáková požádala pardubickou záchranářku Kláru Hlubockou o ukázku. Potřebovali jsme k tomu kus zahrady, voňavou skořici a šikovného psa, který má chuť si hrát.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.