Nové červené kontejnery na oděvy slouží charitě, ne second handům

19. březen 2015

V ulicích města Pardubic přibyly nové kontejnery na staré oblečení, obuv i ručníky. Mají sloužit hlavně dobročinným účelům a ne jako zásobiště secondhandů. Na rozdíl od bílých komerčních jsou červené a nesou navíc viditelné logo diecézní charity.

Jeden z červených kontejnerů lidé najdou přímo u výpadovky na Chrudim, kde jsou převážně rodinné domy. Mnozí z obyvatel si nové kontejnery pochvalují.

Lidé, kteří budou chtít darovat obnošené šaty, obuv nebo lůžkoviny na dobročinné účely, už nebudou muset mířit přímo do budovy oblastní charity, ale starý textil budou moci odložit komfortněji v blízkosti svého bydliště.

Čtěte také

Charita ubezpečuje, že získané oblečení nebude nikomu prodávat, ale bude sloužit výhradně sociálně znevýhodněným lidem z Pardubic a okolí.

„Dokonce se nám stalo, že někteří občané byli dotčeni, že si mysleli, že ty bílé kontejnery jsou pro charitu a že byli tak trochu podvedeni. Bílé kontejnery jsou komerční firmy, i proto jsme teď napsali nějaké články, aby lidé věděli, jak to mají rozlišit,“ říká ředitelka oblastní charity Marie Hubálková.

Kontejner na textil

Do kontejneru patří pouze čisté oblečení a spárované boty, vše by mělo být zabaleno v igelitovém pytli nebo v tašce.

„Chtěla bych občanům moc poděkovat, protože už jednou jsme vyváželi kontejnery, že do kontejnerů nosí oblečení, které je použitelné dále, je čisté, zabalené v pytlích, jak jsme je o to žádali,“ dodává Hubálková.

Další kontejnery na textil najdou lidé na devíti místech ve městě, třeba na Slovanech nebo v Polabinách.

autor: wol
Spustit audio