Nové EP Floexe a nový projekt Zdeňka Bíny

8. září 2013

Poslechněte si, jak zní spolupráce Floexe a Nover Sol nebo nový projekt Asalei

FLOEX
Začínáme s Tomášem Dvořákem vulgo Floexem, který 23. srpna vydal nové EP Gone. Na EPíčku jsou tři nové kompozice a dva remixy skladeb nujazzových Britů Hidden Orchestra a sólového projektu Filipa Míška z Khoiby nazvaného Dikolson. Nejsilnější je titulní, nádherně vystavěná Gone s hostující Sárou Vondráškovou (Never Sol), jejíž vokál dodal písni až mrazivou atmosféru. pro Floexe je zmíněné EP uzavřením kapitoly okolo předloňské desky Zorya, …“které bylo akusticky zasněné, melancholické, i když zároveň dynamické,“ jak říká o nové dílku Floex na svém facebooku. Zároveň s EP Gone zveřejnil Floex také dvě videa – ke Gone ho natočila muzikantka, režisérka a Dvořákova dlouholetá přítelkyně Andrea Stuart, která je i autorkou textu. Floex nechrlí nahrávky jednu za druhou a podobně skoupý je i s koncerty, bohužel ten pražský už jsme prošvihli, v dalších týdnech se představí v Berlíně, kde si zahrají s hvězdami post jazzu Portico Quartet, Essenu a na londýnském jazzovém festivalu London Jazz Festival s dvacetiletou tradicí.

EGGNOISE
Jak se říká, nic není definitivní. Ani konec koncertní činnosti kapely Eggnoise, která takto před dvěma lety zdrtila své příznivce. Za pár dní vyjde u Indies Scope v tichosti uvařená čtvrtá deska lakonicky nazvaná 4, která bude obsahovat jak dobře známou hudbu z Hřebejkova filmu Svatá čtveřice tak několik novinek i koncertně velmi populární písně Houpacího koně a Anytime 8. Zvuk desky charakterizuje hojné užití kontrabasu Jaryna Janka, akustických nástrojů a citlivá práce s vokály. Po dlouhých letech se Eggnoise vrací k rodnému jazyku, který zní i v pilotním singlu Něco s hostujícím vokálem Lenky Dusilové. Kromě Dusilenky se na albu objeví Emil Frátrik a Bharata Rajnošek, Rajnoškův spoluhráč z Alviku Mishan Pajdiak album míchal a masteroval. Natáčelo se v několika špičkových studiích, ale také doma na jednoduché vybavení. Kritériem výběru byla vždy spíše atmosféra než dokonalost zvukového záznamu. A když už bude venku deska, tak by to chtělo odehrát i několik koncertů, což Eggnoise splní. Zatím jsou v plánu 25. října Český Těšín, 22. listopadu Brno a 26. listopadu pražský Palác Akropolis. Těšíme se!

Logo

KITTCHEN
Dnes už není žádným tajemstvím, že za projektem KITTCHEN stojí Jakub König z odpočívající kapely Obří broskev. Na debutu Menu se presentoval jako tajemný kuchař a u odborné veřejnosti jeho lo-fi písničkářství vzbudilo velký ohlas. Od té doby vydal jako správný DIY maker ještě dva free downloady Dezert a stále ještě poměrně čerstvé Radio, které doprovodil několika koncerty, kde mu byl partnerem Tomáš Neuwerth z Umakartu.
Své skladby kuchař KITTCHEN míchá z roztodivných ingrediencí – živé nástroje jsou rozostřeny řadou zvukových ploch a efektů, polodeklamující zpěv a texty o mezilidských vztazích a atmosféře měst, to je nevšední hudba, která neosloví každého.

Kittchen

ASALEI
Zdeněk Bína se po rozpadu -123 minut neztratil, velmi často jste ho mohli na koncertních podiích potkat s novým parťákem baskytaristou Honzou Urbancem v akustickém projektu na pomezí jazzu, world music, funky a soulu. Akustické podání je vlastní i dalšímu projektu Asalei, kde vedle Bíny a Urbance krotí perkuse Miloš Vacík a zvuk krášlí smyčcový kvartet. Asalei jsou zatím spíše studiovou kapelou, která se činila letos přes léto.
Schválně jsem zvědav, kdy Bína konečně vydá nějaké album – známý puntičkář si dává na čas.
My vám exklusivně od Asalei nabízíme krásnou Rainbow. Ta zároveň slouží jako pozvánka na příští pátek do Winternitzových mlýnů, kam se Bína s Urbancem v rámci Automatických kulturních mlýnů přijdou umazat od mouky.

Zdeněk Bína a Jan Urbanec

PLAYLIST 304. NEONU
1. Floex a Never Sol – Gone
2. Eggnoise a Lenka Dusilová – Něco se
3. Kittchen – Fotr
4. Kittchen – Holka
5. Asalei – Rainbow

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.