Novinka v léčbě šedého zákalu. Ke staré čočce se přidá nová, a jste bez brýlí

17. říjen 2019

Oční čočka musí být čirá a průhledná jako sklo. S přibývajícím věkem se ale opotřebuje a může změnit barvu do šeda. Člověk vidí hůř do dálky i na čtení. Jakoby měl mlhu před očima. Ovšem čištění brýlí nepomáhá. Šedý zákal se vyleštit nedá.

V dnešní době se ale nejedná o žádnou katastrofu. Výměna poškozené čočky za novou je běžně dostupná. A navíc si můžete vylepšit zrak. Zbrusu novou metodu představuje oční lékař  Vladimír Korda.

Umělé čočky, které nahrazují ty původní poškozené, procházejí velkým vývojem. „My používáme už více než deset let čočky trifokální místo monofokálních. Jejich speciální povrchová úprava dovoluje odstranit i různé dioptrické vady. Pokud jste potřebovali brýle na dálku nebo na čtení, můžeme s tím pracovat a upravit čočku tak, abyste viděli po operaci bez brýlí,“ vysvětluje Vladimír Korda.

Jak vytunit starou čočku, aby byla jako nová

U trifokálních čoček je tedy zajištěno vidění na všechny vzdálenosti. Po zásahu máte nejen odstraněný šedý zákal, ale navíc jste bez brýlí. Před několika lety toto ještě možné nebylo. Ovšem pacienti, kteří byli na operaci šedého zákalu před mnoha lety, se také mohou dočkat vylepšení.

„Ti lidé, kteří mají monofokální čočky k nám přicházejí a ptají se, jestli by to šlo nějak vylepšit, aby jejich čočka dosáhla kvality té současné - trifokální. Jde to! Využíváme novou metodu, jak z monofokální čočky udělat multifokální. Ke stávající čočce přidáme ještě další čočku navíc. Po operaci máte v oku tedy dvě čočky. Ta nová doplňuje vzdálenost do blízka. Po zákroku vidíte na všechny vzdálenosti,“ říká doktor Korda.

Spustit audio

Související