Nový úřad práce v Pardubicích bude v Masarykových kasárnách

10. srpen 2020 09:33

Nová budova pardubického úřadu práce v Masarykových kasárnách měla být postavená už před pěti lety. Jenže kvůli komplikacím nakonec ministerstvo práce a sociálních věcí stavbu zastavilo, teď už je ale hotový nový projekt a úřad práce připravuje vyhlášení soutěže na dodavatele.

Proč budova už dávno nestojí? Vybraná stavební firma se totiž obávala, že nestihne práce udělat včas a žádala o prodloužení, ale to byl problém kvůli evropské dotaci. Ta měla pokrýt až dvě třetiny nákladů, konkrétně 112 milionů korun, ale podmínkou byl právě termín dokončení. Proto úřad práce nakonec projekt zastavil a trvalo dalších pět let, než se ho podařilo opět připravit.

Projekt se za tu dobu změnil, nový úřad práce bude ve dvou budovách. V jedné mělo být školicí středisko, které ale mezitím vzniklo jinde v republice, takže v Pardubicích nebude. Podstatné je, že se všichni úředníci z několika pronajatých objektů přestěhují do jednoho sídla. Potvrdil to ředitel odboru kanceláře krajské pobočky úřadu práce Miroslav Blaťák: „Soustředíme veškeré naše agendy a pracovníky, kteří jsou teď rozptýleni po celém městě, do jedné budovy.“

Výhody: klimatizace a parkování

Nový úřad bude v Masarykových kasárnách v místě bývalého cvičiště. Bude tam bezbariérový přístup, budova bude nízkoenergetická, vybavená klimatizací, která teď v objektu Na Spravedlnosti není, a bude komfortnější jak pro úředníky, tak klienty. „Klienti budou odbavováni vyvolávacím systémem za přepážkami. Budou tam mít komfortní zóny, dostatek parkovacích prostor, což v současné době není,“ dodal Miroslav Blaťák.

Teď podle Blaťáka chybí poslední razítko k tomu, aby bylo možné vyhlásit výběrové řízení na dodavatele. Celá stavba by měla být hotová na začátku roku 2023, bude stát 333 milionů a bude zaplacená ze státního rozpočtu.

Spustit audio

Související