Obyvatelka se bála oslňující budovy, úřad práce tak přišel o dotace

9. únor 2016

Nová budova pardubického úřadu práce v bývalých Masarykových kasárnách měla být už hotová. Jenže zatím není ani základní kámen. Kvůli odvolání jedné místní obyvatelky proti stavebnímu povolení projekt nabral zpoždění a nebude tak na stavbu možné použít evropské peníze.

To ale neznamená, že projektu odzvonilo, práce by měly začít příští rok.

Proč ještě není stavební povolení?

Místní obyvatelka se obávala, že skleněná budova bude oslňovat řidiče aut, a proto podala odvolání. Samotné vyřízení trvalo tak dlouho, že firma, která zvítězila ve výběrovém řízení, zjistila, že nestihne budovu postavit včas. To bylo ale podmínkou evropské dotace. Takže firma odstoupila a úřad o dotaci přišel.

Ředitel úřadu práce Petr Klimpl v této souvislosti Českému rozhlasu řekl, že žádné riziko řidičům hrozit nebude. Kontrola krajského úřadu žádné oslnění nezjistila a nebude potřeba to řešit ani žádnou dopravní značkou.

Sídlo úřadu má stát zhruba 220 milionů a peníze půjdou ze státního rozpočtu. Letos by měl být dokončený upravený projekt: zvenku bude objekt vypadat stejně, ale vevnitř bude oproti původnímu návrhu trochu jiné uspořádání.

Původní projekt je už z roku 2011 a některé věci bylo potřeba aktualizovat. Třeba v jedné z budov nebude velký zasedací sál, protože vzdělávací středisko už bylo postavené jinde. Následně proběhne výběrové řízení na dodavatele.

Nový úřad má být hlavně pohodlnější pro klienty, dnes totiž úřad práce sídlí na dvou místech a lidé musí přecházet. Výhodné to je i pro úředníky, budou mít k sobě blíž. Součástí stavby budou i parkovací místa jak pro zaměstnance, tak pro klienty.

autor: ba
Spustit audio