Nový železniční most, možná i zastávka Pardubice centrum. Oprava nádraží nabírá obrátky

19. duben 2021 08:23

Generální oprava hlavního nádraží v Pardubicích pokračuje. Od loňského podzimu se dělaly například přeložky kanalizací, inženýrských sítí, nový systém trakčního vedení, provizorní zabezpečovací systém apod. Teď práce naberou na obrátkách.

Podle informací, které Správa železnic zveřejnila na sociálních sítích, začne například na přelomu května a června kompletní přestavba prvního a druhého nástupiště. V současné době také ve stanici dělníci připravují betonáž druhého pilíře lávky na Duklu.

Velkou stavební akcí by měla být i stavba nového mostu přes ulici 17. listopadu. Ta začne příští rok. Na místě se už teď čile pracuje, ale příprava ještě nějakou dobu potrvá. Kvůli špatnému stavu betonu je nutné současný čtyřkolejný most zbourat a postavit nový, ale nejdřív je potřeba postavit vedle most provizorní. To jsou stavební práce, které jsou teď vidět v podjezdu na 17. listopadu, protože právě tam bude dočasná konstrukce stát.

Mosty přes ulici 17. listopadu. Vlevo je stávající čtyřkolejný most, který bude kompletně nahrazen novým. Hned vedle něj vzniknou dva nové mosty – jeden trvalý (pro nově přidanou kolej) a druhý provizorní

Budou na ni svedené dvě hlavní koridorové koleje a teprve až tato přeložka bude v provozu, bude možné začít s bouráním. Zajímavostí je, že nový most nebude jeden, ale budou hned dva. Místo současných čtyř kolejí jich nově bude pět a je potřeba ještě jeden samostatný most.

Nová zastávka Pardubice - centrum?

Mílovými kroky vpřed pokračují i práce na podchodu, který spojuje ulice Sladkovského a Rokycanova. Aktuálně je tam velká stavební jáma a staví se nové chodníky i bezbariérové vstupy. Práce by měly trvat do září.

Kolem podchodu, který propojuje Sladkovského a Rokycanovu ulici, vznikla velká stavební jáma. Vzniká i část nového chodníku připraveného pro stavbu zastávky Pardubice-centrum

Správa železnic ale v místě staví i jeden výstup z podchodu navíc, který zatím bude zazděný a nepřístupný. Je to příprava na možnou budoucí stavbu zastávky Pardubice - centrum, o které se už několikrát mluvilo. Součástí rekonstrukce celého železničního uzlu není, ale není vyloučené, že by někdy v budoucnu vzniknout nemohla.

Na pardubickém nádraží roste druhý pilíř nové lávky pro pěší, která propojí sídliště Dukla s Palackého třídou.
Pohled ze stanice směrem na Českou Třebovou a dvě stavební jámy. Blíže vzniká nový most přes ulici 17. listopadu, dál se rekonstruuje podchod propojující ulice Sladkovského – Rokycanova.
autor: Josef Ženatý

Související