Začíná zásadní oprava pardubického nádraží. Jak omezí cestující?

31. srpen 2020 08:40

Zítra začne dlouho připravovaná generální oprava hlavního vlakového nádraží v Pardubicích. Práce budou trvat několik let a Správu železnic vyjdou na víc než šest miliard korun.

Letos jsou podle Správy železnic zatím v plánu „jen“ přípravné práce, které předcházejí hlavní stavební části. „V letošním roce se budou realizovat přípravné práce jako přeložky kabelovodů či úprava kanalizace, které jsou potřebné pro hlavní stavební činnost. Ta vypukne v příštím roce,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Čtěte také

Omezení pro cestující ale začnou už letos. Nebude jich málo a hned první omezení cestující pocítí od neděle 6. září. Na provoz vlaků by to ale nemělo mít vliv. První větší výluka začne na konci října, kdy bude mimo provoz první a třetí traťová kolej a mimo provoz tudíž bude čtvrté nástupiště. V praxi to bude znamenat, že všechny spoje se budou muset vejít na zbývající tři nástupiště.

Na Hradec 5 měsíců autobusem

Další velká komplikace pro cestující pak nastane příští rok, říká Nela Friebová. „Hlavní nepřetržité výluky směrem na Hradec Králové se pak budou konat od konce května příštího roku po dobu pěti měsíců. V úseku bude zavedena náhradní autobusová doprava.“

Rekonstrukce se na nádraží bude týkat prakticky všeho. Od kolejí, přes trolejové vedení, nástupiště, schodiště, podchody, záchody, informační sytém, až po nádražní halu staniční budovu. Budou se ale stavět i nové věci. Po dlouhých letech úvah a plánování skutečně vznikne lávka směrem na sídliště Dukla a přibude také nové páté nástupiště. Opravy se dočká i budova bývalého hotelu. Tam už nebude ubytovací zařízení, Správa železnic rozsáhlé prostory využije pro vlastní potřeby.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související