O antigenní testování na covid-19 je obrovský zájem, odběrová místa zvyšují kapacitu

17. prosinec 2020 07:35

O dobrovolné testování antigenními testy je i v Pardubickém kraji velký zájem. Odběrová místa odbavila za první den stovky lidí. Otestovat se je možné v Pardubicích, Litomyšli, Chrudimi a Ústí nad Orlicí.

„Zájem o antigenní testování je ze strany veřejnosti veliký. Jen během prvního dne přišly stovky zájemců. Každé odběrové místo Nemocnice Pardubického kraje zvládne za hodinu otestovat třicet osob,“ potvrzuje velký zájem Kateřina Semrádová, mluvčí krajských nemocnic.

Kapacita nestačí

Ty mají v regionu čtyři odběrová místa, v každém okrese jedno. Na vysokou poptávku po testování jako první zareagovalo odběrové místo v Pardubické nemocnici, které od čtvrtka prodloužilo provozní dobu.

„K navýšení kapacity se v nesledujících dnech chystají i další naše odběrová místa,“ řekla Semrádová. Nejbližší termíny jsou ale už teď vyčerpané a první volné jsou až před koncem roku.

Dva různé on-line formuláře

„I tentokrát platí, že musí být zájemci z řad veřejnosti na termín registrováni prostřednictvím on-line rezervačního systému.“ A v tom je u krajských nemocnic háček. Do teď totiž používaly vlastní rezervační systém, ale na antigenní testování je potřeba jiný, který je propojený se systémy ministerstva zdravotnictví. Proto teď může objednání na testy do krajských nemocnic působit na webu poněkud nepřehledně.

„Vzhledem k tomu, že testování spouštíme dříve, než bylo původně avizováno, budeme po několik následujících dní pro rezervace využívat dva rezervační systémy. Tento uživatelsky ne zcela přívětivý systém je dočasný a je způsoben přechodem na systém napojený na ministerstvo zdravotnictví,“ vysvětluje mluvčí krajských nemocnic.

Test zdarma jednou za 5 dní

Pojišťovnou hrazený antigenní test je možné podstoupit jednou za pět dní. To ale neplatí u lidí, kterým v minulých týdnech vyšel test pozitivně. „Bezplatný antigenní test není možné provést u osob, u kterých neuplynulo více než 90 dní od prvního PCR testu s pozitivním výsledkem nebo kterým byl v posledních 5 dnech proveden antigen nebo PCR test s negativním výsledkem,“ dodává Kateřina Semrádová.

Na samotný test je potřeba s sebou přinést podepsaný formulář a mít platný občanský průkaz a průkazku pojišťovny. Kromě krajských nemocnic testy provádějí i dvě soukromé laboratoře. Ty ale působí jen v Pardubicích.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související