O superbleskové pasy je zájem, hotové jsou do 24 hodin

12. červenec 2018 12:07

Každý rok se úředníci na oddělení cestovních dokladů setkávají s lidmi, kteří den před odletem na dovolenou zjistili, že jim propadl pas. Zatímco ještě před prázdninami měli smůlu, dnes šanci mají. Ministerstvo vnitra změnilo od července podmínky vydávání dokladů. Občanský průkaz a cestovní pas je tak možné získat do jednoho nebo pěti pracovních dnů. Za zkrácenou lhůtu si ale lidé zaplatí.

Lidé mohou žádat o zrychlené vydání občanských průkazů i pasů. Zájem o to podle úřednice Anety Petrusové je. „Zrovna ráno jsem dělala dva superblesky, což znamená, že do druhého dne budou hotové, ale ty se musí vyzvedávat v Praze, a jeden který bude hotový do pěti pracovních dnů.“

Poplatky za vydávání osobních dokladů (od 1. 7. 2018)
 do 30 dnůdo 5 dnů (blesk)do 1 dne (superblesk)
Občanský průkazdospělí0 Kč500 Kč1 000 Kč
do 15 let50 Kč300 Kč500 Kč
Cestovní pasdospělí600 Kč3 000 Kč6 000 Kč
do 15 let100 Kč1 000 Kč2 000 Kč

Podle Petrusové na vydání dokladu spěchají hlavně ti, kteří si koupili zájezd na poslední chvíli a zjistili, že původnímu cestovnímu dokladu už skončila platnost. Zároveň se zvýšil počet lidí, který na úřad po vydání novely přišel. „Hned první den jsme dělali blesky a superblesky už od rána. Mají dost informací, přijdou i sami a chtějí doklady do pěti pracovních dnů. U občanek jim poplatek nevadí, u pasů se ale pohybujeme ve vyšších částkách.

Během prvních dvou červencových týdnů lidé požádali o 52 bleskových (do 5 dnů) a 4 superbleskové (do 24 hodin) občanské průkazy. Bleskových cestovních pasů pak bylo 32 a superbleskových 5.

Novinky ve vydávání osobních dokladů. Bleskový pas za šest tisíc, občanka s čipem

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad

Od 1. července se změní podmínky vydávání osobních dokladů. Občanské průkazy i cestovní pasy bude možné získat ve zkrácené lhůtě. Za poplatek lidé získají doklad do pěti dnů nebo dokonce během 24 hodin.

Vedoucí oddělení osobních dokladů Ema Dlabajová potvrzuje, že lidé o zrychlené vydání dokladů mají zájem: „U cestovních dokladů ta možnost už byla, to bylo do šesti pracovních dnů. Co je teď výhoda, je do 24 hodin v pracovní dny. Myslím, že to začnou využívat klienti v případě občanských průkazů, kde tahle varianta nebyla možná.“

Rychlost nezávisí na úřednících, ale na Státní tiskárně cenin v Praze. „Musím je pochválit, zatím všechno přichází tak jak má a myslím, že to doteď bylo bez problémů a bude to tak snad fungovat i dál,“ říká Ema Dlabajová. Podle ní byl největší nápor v první prázdninové dny. „To je každý rok stejné, teď myslím, že to trochu polevilo.“

Chcete lepší fotku?

Pokud při žádosti o občanský průkaz nejste spokojeni s fotkou pořízenou na úřadě, můžete využít služby některého z licencovaných fotografů, který na úředníkům foto pošle přes speciální portál. Pracovnice má ale rozhodující slovo a pokud by snímek neměl všechny náležitosti, může ho odmítnout. Oproti tomu snímek do cestovního pasu musí být pořízen vždy při podávání žádosti přímo na úřadě.

Spustit audio