O2 ruší telefonní budky. Za deset let jich ubyly dvě třetiny

24. březen 2017

Veřejných telefonních automatů v Pardubickém kraji stále ubývá. Zatímco před deseti lety jich v regionu bylo téměř 1300, teď jich je o dvě třetiny méně. Jejich rušení navíc bude pokračovat i letos.

Majitel a provozovatel sítě O2 Czech Republic plánuje, že letos v Pardubickém kraji zruší asi 60 veřejných telefonních automatů. Jejich počet tak bude kolem 450. Zatím jde ale jen o plány, konkrétní čísla O2 ještě nemá, stejně tak není ještě ani známý přesný seznam míst, kde by měly budky, resp. telefonní automaty zaniknout.


Kam se z budek nejčastěji volá?
Tísňové linky.............3%
Mobilní sítě..............66%
Bezplatná čísla........16%
Pevné sítě................5%
Ostatní....................7%

O zrušení automatu se rozhoduje na základě několika kritérií. Jednak je to samozřejmě to, jestli je daný telefon ziskový. Pak také například jestli je umístěný na zdi nebo v samostatné budce. Jednu z dalších podmínek pro zrušení dodává mluvčí 02 Lucie Pecháčková:

„Sledujeme, jestli jsou s tím místem spojené nějaké zvýšené náklady například kvůli vandalismu, se kterým se bohužel u telefonních budek setkáváme. Nejčastěji si připadáme jako v pohádce o Machovi a Šebestové, protože nejčastějším problémem je utržené sluchátko.“

Telefonní budka, telefon, O2, veřejný telefonní automat

Jsou ale místa, kde na základě tzv. univerzální služby musí společnost O2 telefonní automaty ze zákona zachovat, a to i v případě, že jsou ztrátové nebo jsou často tečem vandalů. Takovými místy jsou třeba obce, které mají méně než 2000 obyvatel, tam budka zůstat musí.

Mobily na vzestupu

Důvod, proč telefonních automatů ubývá, je nasnadě. Stále víc lidí má mobilní telefon a tak o veřejné automaty není velký zájem. Jedním z jejich vrcholů byla 90. léta minulého století, to bylo v České republice přibližně 30 tisíc automatů. V současné době jich je celorepublikově asi 8,5 tisíce.

O2 navíc plánuje, že jejich počet bude snižovat i nadále. Nejčastěji lidé z veřejných přístrojů volají na mobilní čísla, zhruba jen tři procenta všech hovorů jsou na tísňové linky.

autor: zen
Spustit audio