Obce budou Pardubickému kraji přispívat na opravy silnic

18. červen 2018

Pardubický kraj mění systém financování oprav silnic druhé a třetí třídy. Obce, které například staví kanalizace a rozkopou vozovky, na jejich rekonstrukci přispějí. Jedná se o desítky případů. ČTK to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

„Není možné, aby investoři rozkopali silnice a požadovali po kraji jejich obnovení, aniž by na to byl jakýkoliv příspěvek,“ řekl hejtman. Hejtmanství proto předem jedná s obcemi, které modernizaci kanalizací plánují. Podle hejtmana lze práce koordinovat a využít dotace z fondů životního prostředí a na dopravní stavby.

Pokud obce staví kanalizaci, část peněz z dotací slouží na obnovu vozovky do původního stavu, což jim obvykle nestačí. Chtějí opravit rovnou delší úsek. Samosprávy by měly podle Netolického s krajem předem spolupracovat, aby už měl hotový projekt, přidělené dotace a následně mohl rovnou rozkopanou silnici plošně opravit.

Dotace na dopravní stavby přispívají 20 až 25 procent z celkových nákladů, zbytek kraj doplácí ze svého. „Objevuje se stále více, že obec provádí investici do kanalizace, z velké části je vedená pod krajskou komunikací. A pak po nás chtějí mít pěkné silnice,“ řekl hejtman.

První společné investice se už uskutečnily

Příkladem spolupráce je Hradec nad Svitavou, který kraji přispěje osm milionů korun. Příští rok opraví vodovodní síť, v následujícím roce hejtmanství opraví několik kilometrů komunikace, řekl ČTK starosta obce Kamil Pavliš (ČSSD). „Máme vodovod z roku 1913, má časté poruchy. Bude to stát 75 milionů korun. Máme dost našetřeno na vodovod i na silnici, když se nám nepodaří dostat dotaci,“ doplnil Pavliš.

Radary se Litomyšli vyplatily. Za rok vynesly přes 17 milionů

Úsekový radar na silnici I/35 v Litomyšli

Nákup úsekových radarů na měření rychlosti se litomyšlské radnici vyplatil. Od loňského do letošního června městu vynesly skoro 17,2 milionů korun. Redaktor Českého rozhlasu Josef Ženatý to zjistil na základě žádosti podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

První společné investice se již v kraji uskutečnily, a to se samosprávou i se soukromým sektorem. Nešlo jen o kanalizační sítě. Na opravy přispějí také například Česká Třebová a Letohrad, po dvou milionech korun.

V Třebové zničily silnici kamiony, které jezdily k logistickému centru Metrans, v Letohradě potřebují rekonstruovat dílčí úseky komunikace v místní části Kunčice.

Hejtmanství ještě jedná s firmou Metrans o náhradě deset milionů korun. V minulosti přispěli na opravu komunikace z Červené Vody do Moravského Karlova na Orlickoústecku tamější podnikatelé, uvedl hejtman.

zdroj: ČTK
Spustit audio