Obnova chvaletické lávky na Labi nabírá měsíc zpoždění

14. září 2022 09:32

Chodci a cyklisté se otevření chvaletické lávky 30. září nedočkají. 100 metrů dlouhé přemostění přes Labe bude zahalené lešením déle, než byl původní plán. Obnova zrezivělých částí lávky totiž nabírá zpoždění.

Hlavním důvodem je podle chvaletické radnice to, že vysoutěžená firma má problémy se subdodovatelskými firmami, chybí materiál a potýká se prý také s nedostatkem pracovních sil. Obnova korozí zasažených částí přemostění tak ani po čtyřech měsících od zahájení prací není v závěrečné fázi a slibované otevření lávky pro chodce a cyklisty 30. 9. se tím pádem odkládá.

Nově se termín posouvá asi o měsíc, podle informací města by měl zhotovitel lávku zpřístupnit 27. října. Radnice o tom informuje i na sociálních sítích a lidem se za zpoždění omlouvá.

Čtěte také

Lávka je přitom klíčová například pro některé obyvatele Selmic nebo Labských Chrčic, což jsou obce na pravé straně řeky, a lávka je pro ně důležitá jako zkratka při cestě do Chvaletic na vlakovou zastávku nebo na úřad, k lékaři a na nákup.

Suchou nohou na druhý břeh tak mají šanci se dostat pouze po nejbližších mostech v Řečanech nebo Týnci na Labem. A uzavření lávky je problém i pro některé obyvatele Chvaletic, kteří ji využívají při svých procházkách do přírody nebo při venčení psů.       

Dělníci opravují lávku už čtvrtý měsíc, zatím je kompletně opravená přístupová rampa ve směru od Chvaletic, zábradlí je natřené protikorozním nátěrem a má tmavé antracitové zbarvení. Starý nátěr na celé konstrukci postupně dělníci odstraňují vysokotlakými tryskami a podle potřeby posouvají taky závěsné lešení, které brání padání nečistot do řeky.

Podle chvaletické radnice začíná firma taky v těchto dnech rozebírat další část mostovky, kterou tvoří zrezivělé železné desky.

Oprava lávky je podle města nutná, pokud by se nechala v původním stavu, v horizontu několika let by hrozilo její úplné zavření. Samotná nosná konstrukce by ale měla být v pořádku. Za obnovu přemostění utratí Chvaletice asi 20 mil. korun, z velké části pomůže dotace.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související