Nespadne. Chvaletickou lávku přes Labe převezme a opraví město

26. listopad 2019 07:10

Ocelová lávka přes Labe ve Chvaleticích je místy zkorodovaná, podle statika ale stále bezpečná. Postavili ji v 80. letech a podle statického posudku by si už zasloužila opravu. Do konce letošního roku by proto lávku do vlastnictví mělo převzít město Chvaletice.

S převodem přemostění pod město nedávno souhlasili zastupitelé. Vedly je k tomu hlavně obavy o budoucnost lávky, která je místy zasažená korozí. Město proto bere odpovědnost za její další osud na sebe.

Čtěte také

Chvaletice se tak chtějí dohodnout s vlastníkem – firmou B.G.M Capital na bezúplatném převodu. To se podle starostky Zdeňky Markové (Čas na změnu) povedlo a obě strany jsou těsně před podpisem smlouvy.

Samotný převod lávky do majetku města otevře Chvaleticím cestu k dotacím na opravu. Náklady zatím město odhaduje na 10 až 20 milionů, což je pro radnici velká částka a těžko by ji našla v rozpočtu. S dotacemi by ale oprava a údržba lávky měly být snazší.

Oprava snad v roce 2021

Podle starostky už začaly přípravné práce, město si nechává zpracovat projektovou dokumentaci, která ukáže, co a jak je nutné opravit a hlavně kolik to bude stát. Marková se domnívá, že s opravou by se mohlo začít v roce 2021, tedy pokud vše půjde hladce a město získá peníze z příslušného dotačního programu.

Lávku často využívají lidé z okolních obcí, třeba Selmic nebo Labských Chrčic, při cestě na vlakové nádraží nebo do práce. Je to ale taky možná zkratka pro turisty, nedaleko vede mezinárodní labská cyklostezka, o něco dál od Chvaletic je i prestižní destinace - národní hřebčín v Kladrubech.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související