Obnovu slatiňanské Kaštanky přibrzdil spor, hřebčín arboristy nepustí na pozemky

6. říjen 2020 11:56

Obnova Kaštanky ve Slatiňanech bude složitější a delší. Přestárlé stromy začaly být nebezpečné a město je chce nechat postupně nahradit novými. Kácení začalo před pár dny, ale zase se záhy zastavilo. Arboristy totiž nechce na svoje pozemky pustit národní hřebčín.

Arboristé se měli pustit do střední části Kaštanky, to je úsek od branky do zámeckého parku směrem nahoru ke Kočičímu Hrádku. Vytipovaných bylo třicet stromů, které už jsou ve špatném stavu a hrozí, že se zlomí a spadnou na cestu.

Dále bylo v plánu odstranění pařezů a výsadba nových stromů, aby se Kaštanka časem vzhledem vrátila tam, než začala odumírat. Nakonec se ale bude kácet a sázet jen na levé straně silnice, na druhou stranu se arboristé nedostanou.

Kdo brzdí obnovu Kaštanky?

Slatiňany říkají, že za to může hřebčín. A ten zase tvrdí opak. Zjednodušeně je to tak, že pozemky podél pastvin patří národní hřebčínu Kladruby nad Labem. Ten souhlasil s přípravou obnovy aleje, která začala už vloni a kterou chystalo město. Když práce začaly, na svoji stranu dělníky nepustil.

Kácení Kaštanky ve Slatiňanech

Podle ředitele hřebčína Jiřího Machka to ale není ani technicky možné a dohoda byla taková, že město potřebné pozemky odkoupí, což se ještě nestalo. Zásah je tak podle něj špatně načasovaný.

Obnova aleje se tak zdrží. V Kaštance žijí vzácní živočichové, brouci nebo netopýři, a kácení tak provázejí složitá opatření. Navíc je přesně stanovený termín, kdy je možné řezat. Práce tak měly být hotové v listopadu. Jenže převod pozemků může trvat i půl roku. Je tedy pravděpodobné, že levá část aleje bude pokácená a pravá zůstane stát, dokud se situace nevyřeší.

Spustit audio

Související