Ochutnejte pampelišku. Dokáže vás pročistit i zkrášlit

4. květen 2018

Smetanka lékařská, které říkáme jednoduše pampeliška, je velmi blahodárná pro tělo. Zkusili jste někdy ochutnat její žlutý květ? Je velmi lahodný a jemný. Výživová poradkyně Jana Kolrusová ji rozhodně doporučuje ochutnat.

„Pampeliška je teď všude a my se jí zbavujeme. Já ji naopak všude sbírám a ukazuji, jak je blahodárná. Ať vezmete květy, listy nebo kořeny. Pampeliška působí blahodárně na náš žaludek, který pročišťuje, “ říká Jana Kolrusová.

Pampeliška obsahuje minerály a další léčivé látky, které se používají při léčení chorob látkové výměny. Pomáhá i při dně a revmatismu. Čerstvé kořeny pročišťují krev a napomáhají trávení. Nálev z kořene a stvolů vás dokonce zkrášlí. Pokud si budete omývat obličej, rozjasní se vám tvář.

Lehký tvarohový dezert s pampeliškou

Do misky dejte piškoty, ovoce, na to navrstvěte tvaroh, bílý jogurt nebo pudink a povrch ozdobte květem pampelišek, sedmikrásek nebo fialek. Tak vykouzlíte dezert, který ladí, výborně chutná a je zdravý.

Na jaře nám sílu dodají sedmikrásky a pampelišky na talíři

Pampeliška a sedmikráska, to jsou dosud neobjevené "léky" možná i na vašem zahradním trávníku

Po zimě je potřeba v našem těle doplnit vitamíny a minerály. Už naši předci drželi v tomto období půst. Nebylo to pouze z náboženských důvodů. Zásoby ubývali a ještě nic nového na polích nevyrostlo. Možná nevědomky lidé dělali pro svůj organismus to nejlepší, co mohli.

Nezapomínejte na zelenou zeleninu. Místo stále ještě nedozrálých rajčat volte zelené saláty, pažitku, petrželku a další zelené bylinky. Ty už se v této době pěstují ve velkém. A stále ještě můžete jídelníček obohatit naklíčenými luštěninami, jako je čočka, fazole nebo řeřicha.

„Vynikající jsou speciální misky na klíčení, jejichž použití je velmi praktické. Do pěti dnů máte čočku naklíčenou,“ doporučuje Jana Kolrusová.

Vyměňte klasickou čočku za černou

„Poslední dobou je mým velkým favoritem černá čočka. Nemusí se namáčet a je uvařená do patnácti minut. A chuť má vynikající. Udělejte si třeba čočkový salát, nakombinujte ho se zeleným salátem nebo další oblíbenou zeleninou, přidejte olivový olej a jablečný ocet. Ten je dobrý na podporu trávení. Okořeňte a uvidíte, jak si budete pochutnávat,“ přidává další tip výživová poradkyně Jana Kolrusová.

03431488.jpeg

Zkuste levandulový sirup

Natrhejte si asi sto květů levandule. Ty zalejte horkou vodou a nechte 24 hodin louhovat v temnu. Poté nápoj zahřejte, ale nevařte. Zahřívejte asi pět až deset minut. Místo cukru oslaďte kvalitním medem. Stačí přidat na závěr po prohřátí dvě polévkové lžíce medu. Podobně můžete postupovat s mátovými listy. Máte je výborná a mátový sirup je v teplých dnech velmi osvěžující.

Spustit audio