Očkování proti tetanu, žloutence a klíšťové encefalitidě v dospělosti

9. červen 2016

Očkování není pouze dětské téma. Na získání protilátek proti nebezpečným nemocem bychom měli myslet i s přibývajícím věkem.

Jak chránit své zdraví poradila Mudr. Marta Tmějová z Centra cestovní medicíny.

Tetanus a černý kašel

Povinné očkování proti tetanu v Česku zajišťují obvodní lékaři. Dá se říct, že česká populace je na tolik chráněná, že u nás toto smrtelné onemocnění už neznáme. V rozvojových zemích na něj stále umírají novorozenci a rodičky. Kromě klasického očkování existuje ještě jeho kombinovaná forma vakcíny. Kromě tetanu chrání i pře záškrtem a černým kašlem. „Doporučujeme, aby se lidé jednou dvakrát za život nechali očkovat touto vakcínou. Hlavně rodinám, které plánují děti, Černý kašel se v dospělosti opět objevuje a je nebezpečný hlavně pro malé děti,“ vysvětluje Marta Tmějová. Zvláště rodiny, které plánují početí, by si ho měly zvolit. Dospělí může černý kašel někde chytit a nakazit miminko, které není nemoc schopné zvládnout.

Jak dlouho vydrží očkování

  • proti žloutence A a B  - do konce života
  • proti klíšťové encefalitidě – první přeočkování přichází po třech letech a další po pěti
  • tetanus – přeočkovává se po patnácti letech, u lidí nad šedesát let po deseti

Klíšťová encefalitida: strašák dříve narozených

V minulosti se nakažená klíšťata vyskytovala jenom v některých lokalitách jako Šumava, Posázaví, Povltaví. Dnes hrozí riziko v celé České republice. Platí to i pro Rakousko, Švýcarsko, Německo, Francii, lokality jsou nově ve Švédsku, Finsku, Norsku. Onemocnění se rozšiřuje. Ale Češi se očkovat nenechávají, Zatímco v Rakousku má očkování proti klíšťové encefalitidě 90% lidí, u nás je to 21%. Proto máme nejvyšší výskyt onemocnění v rámci Evropské unie.

„Onemocnění nejhůř probíhá u dospělých a starších lidí. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé, kteří celý život jezdí na své zahrádky, měli klíšťata, ale nic se jim nestalo. Jsou v klidu a myslí si, že se jich to netýká. Nedávají se pozor, teprve, až se v jejich blízkém okolí objeví případ onemocnění, si uvědomí, že nákaza hrozí i jim,“ popisuje situaci Marta Tmějová. Průběh nemoci u starších lidí je dramatický a většinou s následky na celý život.

Nepodceňujte žloutenku

Se žloutenkou se můžete potkat kdykoliv a kdekoliv. „Žloutenka typu A i B se vyskytuje všude,“ říká Marta Tmějová a dodává, že lidé narození pro roce 1990 dostali vakcínu proti žloutence typu B automaticky. Tato vakcína dokonce chrání proti rakovině jater. Žloutenka typu A je tzv. nemoc špinavých rukou a přenáší se mnohem častěji. „Kdo není očkován vůbec, tomu doporučuji kombinovanou vakcínu na typ A i B,“ říká Marta Tmějová s tím, že toto očkování chrání člověka celoživotně.

Související články:

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.