Odklízení vlaků po tragické nehodě v Pardubicích pokračuje. Nová zastávka otevře zítra

10. červen 2024 14:15

Na novou zastávku v Pardubicích vlaky zatím nejezdí. Pořád pokračuje odstraňování následku tragické nehody z minulého týdne. Při střetu expresu s nákladním vlakem zemřeli čtyři lidé a 27 se zranilo. Provoz na koridoru se sice podařilo obnovit už před víkendem, ale některé regionální spoje jsou zkrácené.

Provoz na koridoru se podařilo obnovit v pátek odpoledne. Hasiči dokázali vyzvednout nejvíc poškozený vagon osobního expresu a trosky odklidit stranou od trati.

Ale na místě jsou i dnes. Ráno rozebrali protihlukovou zeď kolem koridoru, aby tam mohla najet těžká technika. Ta postupně zbytky vagonu likviduje. Poškozené nejsou ani výhybky, ani železniční svršek, až zbytky vozu zmizí, bude to poslední krok.

V Pardubicích pokračuje odklízení vlaků po tragické nehodě

Žádné výrazné komplikace pro provoz na trati ale práce nepřestavují. Odklízení projíždějící vlaky na koridoru nijak neovlivní. Nejezdí ale regionální spoje, které měly ode dneška zajíždět na novou zastávku Pardubice centrum. Právě v její blízkosti se nehoda stala. Vlaky od Hradce Králové a od Chrudimi na ni nejezdí, ani z ní nevyjíždí, jsou zkrácené a roli zastávky supluje pardubické hlavní nádraží. Premiéra nového nástupiště je posunutá na zítřek.

Vyšetřování nehody

Nejvíc poškozený lůžkový vůz si prohlédli policisté, kteří prověřují podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Ale vyšetřování nějakou dobu potrvá, nutné budou znalecké posudky a další důkazy. Podle drážní inspekce jel osobní vlak na červenou. Jestli nehodu způsobila lidská chyba, nebo technická závada, to zatím inspekce neurčila. A odhaduje, že vyšetřování tragické nehody potrvá několik měsíců.

Spustit audio

Související