Vlak projel v Pardubicích na červenou: Čtyři mrtví, desítky zraněných, škoda přes 100 milionů

5. červen 2024 23:42, aktualizováno

Aktualizováno 06. 06. 14:27 | Při srážce osobního a nákladního vlaku v Pardubicích ve středu pozdě večer zemřeli čtyři lidé, destíky lidí jsou zraněny. Provoz na koridoru zcela stál 9 hodin, škoda podle mluvčího Drážní inspekce přesáhne 110 milionů korun.

CO SE V ČLÁNKU DOZVÍTE:

  • Čtyři lidé zemřeli. Z 27 zraněných jich 6 zůstává v nemocicích.
  • Koridor stál 9 hodin, v noci ho kvůli odklízení nehody opět zavřou.
  • Vlak RegioJet projel „na červenou“.
  • Škoda po tragické nehodě přesáhne 110 milionů korun.

Po srážce zemřeli 4 lidé, řekla mluvčí zdravotnických záchranářů Pardubického kraje Alena Kisiala. Nemocnice přijaly 27 lidí. V Pardubické nemocnici ve čtvrtek odpoledne zůstávalo 5 z 18 přijatých lidí, v Chrudimi už propustili dva ze tří zraněných a v Hradci Králové pustili domů všech šest přijatých lidí.

Škoda po tragické noční nehodě vlaků v Pardubicích přesáhne 110 milionů korun, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Na nákladním vlaku jsou škody asi 50 milionů korun, na expresu 60 milionů a na trati asi 300 tisíc korun,”  informoval ČTK Drápal.

Omezení v dopravě

Železniční koridor v Pardubicích byl uzavřený přibližně 9 hodin. Ráno krátce po osmé hodině byl obnoven provoz po jedné koleji, vlaky ale mohou projíždět místem rychlostí maximálně 10 km/h. Provoz se opět zcela zastaví kvůli odklízení následků nehody od čtvrtečních 22 hodin do potečních 5 hodin ráno.

V noci byly některé spoje zrušené, další zkrácené. Mezi Pardubicemi a Kostěnicemi a v druhém směru mezi Pardubicemi a Přeloučí jezdí náhradní autobusová doprava, která nahrazuje regionální spoje na koridoru. Regionální vlaky se na koridor v tomto úseku vrátí až po plném obnovení provozu.

ČTK: České dráhy po srážce vlaků v Pardubicích zavedly kyvadlové náhradní autobusy v úseku Přelouč-Choceň. Týká se to vlaků na Slovensko i do Břeclavi. 

Vlaky jezdí ve směru na Hradec Králové a také na trati z Pardubic do Hlavlíčkova Brodu, tam žádné komplikace nejsou. Problémy můžou mít cestující jen v případě, že potřebují přestoupit na spoje na koridoru. Kvůli náhradní dopravě nemusí sedět ani časy odjezdů, zpoždění může být až kolem 25 minut.

RegioJet projel „na červenou“

Vyšetřování nehody pořád pokračuje. Krátce před polednem Drážní inspekce zveřejnila, že vlak RegioJetu Ex 1021 minul návěstidlo zakazující jízdu a vjel tak do cesty nákladnímu vlaku. Zda se jednalo o technickou závadu, o lidskou chybu či o kombinaci obou faktorů, je předmětem šetření.

Vlaky se podle Správy železnic srazily krátce před 23:00 u nové zastávky Pardubice Centrum. Vlak společnosti RegioJet se srazil čelně s nákladním vlakem. 

Zdravotníci po nehodě vyhlásili traumaplán. V expresním vlaku dopravce RegioJet, který mířil na Slovensko, podle mluvčí pardubických hasičů Venduly Horákové cestovalo více než 300 lidí. Na místo do půlnoci dorazilo 36 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, uvedla na sociální síti X. „Zřízena byla info linka 950 570 805,“ dodala.

Strojvedoucí z havarovaných vlaků nehodu přežili, řekl na dotaz ČTK mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Podle něj jeden z nich skončil v nemocnici. „Nemělo by jít o vážné zranění, druhý je bez zranění,“ řekl Kavka.

Ministři na místě

Na místo nehody zamířili ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) a dopravy Martin Kupka (ODS), oznámil Rakušan na síti X. „Srážka dvou vlaků v Pardubicích je velké neštěstí. Všichni myslíme na oběti a zraněné. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal na síti X premiér Petr Fiala.

Podle zveřejněných fotografií a videonahrávek se vlaky srazily čelně. První vagon za lokomotivou expresního vlaku dopravce Regiojet vykolejil a částečně se převrátil, první vagon nákladního vlaku poničil jeho lokomotivu.

Ministr vnitra Vít Rakušan na místě neštěstí

Jeden z pasažérů expresního vlaku Martin Bujňak ČTK řekl, že ucítil obrovskou ránu, má odřenou nohu. Z vlaku se dostal sám, hasiči se nejdříve snažili cestující držet ve vagonech, protože to bylo nejbezpečnější, řekl. „Jsem vděčný za to, že můžu žít,“ uvedl.

„Nemůžeme a nebudeme spekulovat o příčinách této nehody,“ uvedl Kupka. Srážku podle něj vyšetřuje Drážní inspekce, omezení provozu na železnici v Pardubicích potrvá "řádově hodiny".

Moment srážky slyšitelný ve videu níže

Policie zahájila úkony trestního řízení tragické vlakové nehody v Pardubicích pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, řekla dnes ČTK mluvčí. 

Železniční dopravce RegioJet, jehož expres se v noci na dnešek v Pardubicích čelně srazil s nákladním vlakem, je připravený odškodnit cestující i další lidi, kterých se nehoda dotkla. Pro dotazy zřídil krizovou telefonní linku 539 000 955. Firma to oznámila ČTK. 

autoři: Josef Kopecký , Naďa Kubínková , nov , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související