Opatovický klášter je jedna velká záhada. Nesedí ani zakládací listina

13. září 2023

Celý rok si v Opatovicích nad Labem připomínají 950 let od první písemné zmínky. Obec si objednala zhotovení kopie zakládací listiny místního kláštera. Její originál leží v Linci.

Tehdejší osada se zmiňuje v souvislosti s rokem 1073, kdy ale kníže Vratislav ještě nebyl králem. Buď tam je tedy chybně s královským titulem, anebo je špatně letopočet. Podle historiků i samotné založení kláštera zůstává záhadou.

Začtěte se

Vyrobený pergamen představuje dominantní předmět na plánované výstavě. „Zahájíme ji v sobotu v 16:30 v zasedací místnosti nad budovou knihovny. Bude pokračovat až do čtvrtka. Přijdou se na ni podívat taky žáci naší základní školy. Dnes je dokument ve vlastnictví obce a je jedinou listinou v naší zemi,“ upozorňuje starosta Pavel Kohout.

V plánu je i slavnostní uvítání hostů. Navíc vznikla publikace o badatelských průzkumech kláštera. „Dopoledne zpřístupníme dominantní stavby, jako je škola, školka, hasičská zbrojnice, fotbalový areál, házenkářský areál i klub kynologů. Zábavné prvky jsou součástí dalších akcí během celého roku. Završí je Pohřebačský jarmark 28. září.“

Starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout a pamětník Vlastislav Kracík

Pátrání po klášterních dějinách trvá v Opatovicích řadu let. „Od roku 2006 jsme organizovali Klub přátel historie, který měl zmapovat Opatovice, Pohřebačku a samozřejmě klášter. V roce 2014 to přešlo do letopisecké komise. Zpracovali jsme projekt muzea a dotáhli jsme to do depozitáře, který se momentálně připravuje. Vytváříme sbírku, kterou bychom chtěli převést pod stát a ministerstvo kultury. Pak by byla pod zákonem a žádné vedení obce by ji nemohlo zneužít anebo na ni nehledět. Jinak v oné zakládací listině se zmiňuje asi 10 obcí z opatovického regionu,“ doplňuje pamětník Vlastislav Kracík.

Rozdělená současnost

Navzdory historické chvíli zažívají dnešní Opatovice období různých názorů. Projevuje se to hlavně při zasedáních zastupitelstva i mezi lidmi. Starosta k tomu říká: „Jedno rozdělení obce jsem zažil, když se projednával projekt spalovny. Podruhé se rozdělila na základě možnosti výstavby skladové haly. Jsou to dvě diskutovaná témata. Někteří je uchopili tak, že se údajně nedostatečně prezentovala.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související