Oprava pardubické radnice bude stát téměř dvojnásobek, přibyla klimatizace i skryté malby

29. květen 2019 08:05

Opravy historické radnice v Pardubicích budou stát přibližně 110 milionů korun. Město přitom v počátcích předpokládalo, že budovu opraví za 60 milionů korun. Kvůli novým nákladům cena ale roste.

„Jedná se o historickou budovu, všichni mají zájem na tom, aby byla opravená úměrně jejímu významu a byla opravená na dlouhou dobu. Neustále se objevují nové a nové požadavky,“ řekl Kvaš.

Opravy začaly loni v lednu a restaurátoři při nich opakovaně nalézají na stěnách pod novodobými nátěry historickou výmalbu, což práce prodražuje. Město je nechává zakonzervovat. Opravují se mimo jiné i zdobné prvky na střeše.

Zasedání s chladnou hlavou

Opravy budou dražší také kvůli klimatizaci, která bude ve společenském sále, kde se konají zasedání zastupitelů i jiné akce. „Klimatizace v původních plánech nebyla, ale je to obhajitelná investice,“ řekl Kvaš. Stavebníci museli rovněž vyměnit více dřevěných trámů, které zničily dřevokazné houby.

Dřevěné obložky se v některých místnostech podařilo zachovat, jinde jsou vyrobené repliky

Někteří úředníci se do kanceláří v třetím patře nastěhovali už v únoru. Politická reprezentace města bude mít kanceláře k dispozici po prázdninách.

Novorenesanční budova je podle návrhu architekta Jana Wejrycha z poslední dekády 19. století. Rozlehlá stavba zabrala místo po staré radnici a třech barokních domech.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související