Oprava pardubických hradeb bude trvat 12 let. Pak se začne zase od začátku

23. září 2019 10:50

Pardubický zámek chrání od 16. století důmyslné opevnění. Kromě děl, zámeckého valu a vodního příkopu ho nechal Vilém z Pernštejna obehnat i hradební zdí. A tu už čtyři roky stavebníci kousek po kousku opravují, hradební zeď je totiž víc než kilometr dlouhá, a tak je rekonstrukci nutné dělat po etapách.

Opevnění pardubického zámku je svým rozsahem a zachovalostí jediným dokladem hradeb mezi gotikou a renesancí v celé střední Evropě. Hradební zeď měří 1335 metrů, ve spodní části ji tvoří hlavně kamenné zdivo, v horní polovině na něj navazuje cihlová zeď, která vznikla v období barokních úprav zámku. Tehdy také hradby získaly hladké a světlé omítky. A ty jsou právě původcem problému a důvodem současné opravy.

Stavbaři totiž v době vzniku opevnění nemysleli na izolaci. To se v tehdejší době neřešilo, takže vlhkost pozvolna hradby narušovala. Za posledních 100 let stavební technologie pokročily a k první velké opravě došlo v letech 1930 až 1931, pak znova v letech 2002 až 2010.

Dělníci opravují další část hradební zdi pardubického zámku

Až ji opraví, můžou začít znovu

Od roku 2016 Východočeské muzeum už opravilo prvních 310 metrů od Labské brány. Letos to bude dalších sto metrů. Ředitel muzea Tomáš Libánek řekl, že opravy vydrží 15 let, takže až skončí s poslední částí zdí, můžou začít s opravou zase od začátku. Na rychlejší opravu nejsou peníze.

Opravy řešil ve své době už Vilém z Pernštejna. Výstavba ho stála velké prostředky a hradby erodovaly už za jeho života. Dokonce existují písemné zmínky o tom, že pokud město nebude hradby udržovat, nařídí měšťanům na údržbu přispívat.

Související