Opravit starou, nebo postavit novou? Chrudim řeší sportovní halu

13. leden 2016

Sportovní hala v Chrudimi zůstává zakletá. Poslední tři roky město chystalo kompletní přestavbu zastaralého sportoviště, teď ale přípravy přerušilo. Rekonstrukce by stála víc než sto milionů korun a existují i další komplikace.

Radnice proto nevylučuje ani tu možnost, že Chrudim postaví úplně novou halu někde jinde.

Současná podoba sportoviště na Tyršově náměstí pochází z roku 1975 a na stavu objektu je to znát. Od sedmdesátých let se prováděly jen drobné opravy a úpravy a hala ve srovnání s moderními sportovišti zůstává hodně pozadu.

Plně vytížená hala

Každý měsíc do ní navíc míří stovky sportovců. Zázemí tam mají sokolové, gymnastky, atleti, basketbalisté nebo třeba mistrovský futsalový klub.

Velkou rekonstrukci začalo město chystat už v roce 2012, předloni také vypsalo architektonickou soutěž na řešení nového sportovního centra. Limit pro přestavbu tehdy stanovilo na 120 milionů korun.

Soutěžní návrh chrudimské sportovní haly, který skončil na 2. místě

Peníze ale nejsou jediný problém. Architekti totiž radnici zamotali hlavu ještě víc. Nové moderní sportoviště s větší kapacitou bude potřebovat i víc parkovacích míst, ideálně tedy parkovací dům. Další komplikace je i poloha v těsné blízkosti historického centra, sportovní hala by měla svým vzhledem navazovat na okolí, a to by znamenalo úpravy hned dvou sousedních náměstí.

Bude mít Chrudim úplně nové sportoviště?

Na tom se musí dohodnout zastupitelé, radnice už ale hledá místo pro stavbu nové haly, které by stálo stranou centra a bylo by dobře dostupné pro dopravu. Varianta stavby tzv. na zelené louce by navíc měla být levnější než oprava staré haly.

A má to ještě jednu výhodu. Přestavba starého objektu by nutně znamenala jeho dočasné vyřazení z provozu, to by v případě novostavby odpadlo.

Vítězný soutěžní návrh chrudimské sportovní haly
autor: kop
Spustit audio