Ořechovka byla jedním z nejoblíbenějších likérů našich babiček. Bude dobrá, když jí dopřejete čas

Domácí ořechovka patřila mezi oblíbené pití našich předků. A pije se dodnes. Abyste si na ní mohli v zimě pochutnávat, je potřeba sklidit nezralé vlašské ořechy na samém začátku léta.

Bylinkářka Radka Svatošová z Pardubic se každým rokem v době Slunovratu chystá ke sběru nezralých ořechů. Vyrábí z nich Svatojánskou ořechovku, která vyniká svými antibakteriálními a antibiotickými účinky.

Ořechy s měkkým vnitřkem

Nejlepší jsou podle Radky Svatošové ořechy zelené, nezdřevnatělé, které se dají lehce pokrájet. Musí mít ještě měkký vnitřek. Jakmile je tam náznak ořechu, už je pozdě. Hlídejte si plody ořechů v období kolem svátku svatého Jána, ať nepromarníte šanci, která přichází jen jednou za rok.

Bylinkářka Radka Svatošová přidává k receptu a praktickým informacím ohledně sběru zelených ořechů ještě tento úsměvný příběh:

„Slyšela jsem, že dříve ořechovku vyráběli muži pro své ženy. Ty pak byly usměvavější a příjemnější. Je to docela možné, protože ořechy obsahují mimo jiné zdravé látky i jód. Podporují tak správnou funkci štítné žlázy u žen. Takže se nedivím, že mužům za to ta práce s výrobou ořechovky stála,“ směje se bylinkářka.

V lihovaru z koncentrátu

Ořechovku ve velkém vyrábějí například v Lihovaru Sudlička, který vede MUDr. Igor Čižmář. V obci Hrobice na Pardubicku mají stovky tanků naplněných ovocem pro vypálení. Momentálně tam jsou jen švestky. Ořechovka je totiž dávno hotová. A jak se vyrábí ve velkém?

„Pro naši výrobu potřebujeme samozřejmě velké množství. Na výrobu ořechovky musíme jít tedy jinak, než po domácku. Vytváříme si ořechový koncentrát, což jsou zelené ořechy v kombinaci s kořením. Tato směs se maceruje dva až tři měsíce v lihu. Pak se filtruje a dozrává rok až dva, čím déle, tím lépe.

Ořechovka z Lihovaru Sudlička získala ocenění Regionální potravina Pardubického kraje. Velmi důležitá je dostatečná doba zrání macerátu.

„První rok má ořechový macerát nevábnou zelenou barvu. To když jsem poprvé viděl, nelíbilo se mi to. Teprve druhý rok je macerát hnědý, a s přibývajícím lety dozrává,“ popisuje zakladatel Sudličkovy palírny.

Svatojánská ořechovka

Pokud jste dostali chuť na ořechovku, můžete si připravit vlastní podle receptu Radky Svatošové. Ta upozorňuje na to, že někdy je méně více. Pokud se budete snažit do litru pálenky dát co nejvíce ořechů, bude mít svíravou chuť. Ideální je patnáct až dvacet ořechů na jeden litr pálenky.

Ingredience
  • 15–20 nezralých vlašských ořechů
  • 1 menší svítek celé skořice
  • 1 kousek lusku vanilky
  • 1 biocitron
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 litr domácí pálenky (vodky)
  • 1 lžíce medu
  • 500 ml pramenité (kojenecké) vody

Nezralé vlašské ořechypokrájíme na menší kousky. Počítejme s tím, že ořechy nám obarví prkénko i naše ruce. Přidáme kousek celé skořice, vanilku, pokrájený bio citron, hřebíčky, kuličky jalovce a vše zalijeme domácí pálenkou nebo vodkou. Pálenka bude chuťově lepší.

Směs necháme ve skleněné nádobě s víčkem macerovat na slunečném a teplém místě minimálně šest týdnů, ale klidně i několik měsíců.

Potom směs přecedíme a podle vlastní chuti dochutíme medem a naředíme zchladlou převařenou studánkovou vodou (cca 1/2 litru). Někdo má rád ořechovku silnější, někdo si dá raději slabý a sladký likér, takže se nemusíte řídit žádnými přesnými poměry, ale vlastní chutí.

Hotovou ořechovku je dobré nechat ještě odležet, chuť je pak lepší. Používáme ji po panáčcích nejenom jako vynikající likér, ale také jako lék pro naše zažívání a celé tělo s antibakteriálními, antibiotickými a čisticími účinky.

Bylinkářka Radka Svatošová

Vyzkoušejte mandlovku

Při cestách po Albánii zahlédla bylinkářka Radka Svatošová demižóny s naloženými mandlemi. Zkusila nezralé mandle naložit podobným způsobem jako ořechy.

„S ingrediencemi do ‚mandlovky‘ jsem experimentovala, protože jsem nikde nenašla návod ani informaci, že by ji někdo vyráběl. Její chuť mě docela příjemně překvapila,“ uzavírá bylinkářka Radka Svatošová.

autor: jsl