Orffové znovu složili skládačku

10. listopad 2013

O comebacku krnovských indie-folkařů a nové desce Listoletu

COMEBACK ORFFŮ
„Chtěl bych s tebou srůst…, ty se mnou nechceš. Odezírám z úst, nerozumím. Tvůj stín jde spát, je unavený, ztratí se s tmou. A jenom kouř tiše připomíná….“

Krásné poetické texty Ivánka Gajdoše jsou zpět, pozoruhodná postava Serža Vantoš – teď už starší a zralejší – se vrací se svými příhodami. Bratři Orffové po dlouhých sedmi letech vyšli z krnovských lesů a zítra na světlo světa vynesou svoje druhé album Šero. Přitom není to tak dávno, kdy to vypadalo, že tenhle pacient se z klinické smrti neprobere a bude odpojen od přístrojů. Orffové se po skvělém indie folkovém debutu Bingriwingri postupně vypařili ze scény, jednotliví členové se rozutíkali do dalších projektů (Ivánek Gajdoš a basák Kulda se realizovali ve veselém punk-rockovém Posledním výstřelu) a věnovali se svým civilním zaměstnáním. Blížící se „paní s kosou“ naznačovaly i internetové stránky, které jednu dobu přestaly úplně fungovat.

Bratři Orffové – Šero

Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že tahle rozsypaná skládačka se zase musela znovu od začátku složit a že se opět všichni museli sejít v rodném (a poněkud ospalém – přesto pro inspiraci a fungování Orffů tak důležitém) Krnově. Anebo už je prostě unavovalo dokolečka vysvětlovat fanouškům, proč to nejde a proč ta rozdělaná deska nevznikne.

To, že mají Orffové věrné příznivce, dosvědčuje i to, že kapela hravě zvládla na hithit vybrat požadovaných 50 tisíc, ba co víc se výsledná částka ještě o třicet litrů přešvihla. Díky tomu tak dlouho očekávaná deska Šero může vyjít.
Orffové na novince, kterou vydává Quazi Delict, zkusili řadu rozličných poloh - „Tunel“, který původně vznikl jako soundtrack ke knize Jaroslava Rudiše Nebe pod Berlínem, je temná skoro priessnitzovská záležitost. Za skladbu „Do hlavy“ by se nemusel stydět Karel Plíhal, zatímco „Sbor pomsty duchů“ s výrazným akordeonem a elektronickými smyčkami je pitoreskní disko. K vrcholům alba patří singlové a nádherně vystavěné „Trávy“ s chytlavými dechy, křehká balada „Srůst“ a také „Vymazán“, která se po nevinném úvodu rozteče až do halucinogenní mlhy.

02874879.jpeg

K novému albu Bratři Orffové plánují opětovný návrat na koncertní podia. Datum 25. března si už teď výrazně zaškrtněte v kalendáři, právě ten budou Bratři Orffové hrát Bez šťávy v pardubickém Divadle Exil. Věřme, že teď už to bude restart Bratrů Orffů trvalý. A že už dají s nějakými kómaty pokoj.

NOVÁ DESKA LISTOLETU
Folkové kořeny má i druhá kapela dnešního Neonu brněnský Listolet. Ale i tady platí, že folk je jednou z mnoha inspirací. Nová deska Malý kluk je oproti debutu výrazně více elektronická (na příklad hitová „Lullaby“ stojí na elektronickém beatu, „Perspektiva“ zní jako soundtrack k nějaké prehistorické 8 bitové hře), skladby „Jadydaj“ nebo „V otčinách“ voní exotikou (zvláště pak světem východně od Moravy) a kapela nezapře ani svůj původ v Brně – Mecce tuzemské alternativy. Listolet tvoří Kuba Navrátil (mandolína, saxofon), kytarista Martin Susedík, baskytarista Marek Vráblík, dechař Vojta Pajer, bubeník Lukáš Čech. Hlavním poznávacím znakem je skladatel a režisér Tomáš Háček, který střídá klávesy a akordeon a jehož vokál poněkud více rozevlátý. Listolet vznikl na jaře 2010 na základě stejnojmenného studiového projektu. Poprvé na sebe upozornil na jaře 2012 svou účastí na albu coververzí Mňágy a Žďorp. Téhož roku mu vyšlo u Indies Scope eponymní debutové album. V těchto dnech na to navazuje druhá deska, kterou si v Neonu představujeme další ukázkou V otčinách.

Listolet

TIPY NA ZAJÍMAVÉ AKCE
DIVADLO 29 – 15.11. Points Septet
Sedm jazzových samurajů rozvibruje páteční noc. Kapela Points Septet vznikla jako rozšířená sestava mezinárodně úspěšného jazzového kvarteta Points, který existuje již od roku 2007. Septet k posluchačům promlouvá vlastními skladbami, které komponuje v Dánsku žijící saxofonista Luboš Soukup.

DIVADLO 29 – 16.11. Asuna: 100 Toys (JP) ° DVA: Caligari
Koncert japonského zvukového kouzelníka Asuny a autorský hudební doprovod kapely DVA ke klasickému expresionistickému filmu Kabinet doktora Caligariho.

DIVADELNÍ KLUB, POLIČKA – 15.11.: Lanugo
Lanugo je kapela spojující hned dva silné trumfy. Prvním je příjemně osobitý hlas vynikající zpěvačky Markéty Foukalové, druhým kapela výborných instrumentalistů, mladých a zároveň zkušených jazzmanů.

DUKU DUKU, MORAVSKÁ TŘEBOVÁ – 15.11.: Blue Effect

Skupina Lanugo

ŽLUTÝ PES, PARDUBICE – 15.11. STO ZVÍŘAT

U CIKÁNA, HRADEC KRÁLOVÉ – 16.11.: HUDBA PRAHA
Na podzim 2013 slaví kapela Hudba Praha 30. výročí vzniku. Nadělila si k tomuto výročí výběrové album ALL THE BEST.
FABRIKA, SVITAVY – 16.11.: RUDY LINKA
Trio nejznámějšího českého jazzmana ve Spojených státech, kterému se jako málokomu podařilo prosadit na newyorské jazzové scéně. Časopisem Downbeat je řazen mezi 10 nejlepších kytaristů světa. Příznivci kvalitního jazzu se mohou těšit na skladby z posledního CD Tria "Re:connect".

Rudy Linka

PLAYLIST 313. NEONU
1. Bratři Orffové – Srůst
2. Bratři Orffové – Vymazán
3. Listolet – V posledním okamžiku předtím než budu dospělý
4. Listolet – V otčinách
5. Dva – Harom kerom

Spustit audio