Orlickoústecká ZUŠ slaví osmdesátiny muzikálem. Prsty v něm mají všechny obory

24. únor 2020

Rok 1939 nepřinesl jenom smutné události spojené s válkou. Taky se zrodila tradice uměleckého školství v Ústí nad Orlicí. Oslavy vrcholí velkolepým společným projektem.

„Založení školy považuji za velmi významný kulturní a vzdělávací počin tehdejších vlastenců v tomto malém podorlickém městečku. Ústí skýtalo neuvěřitelný umělecký potenciál. U zrodu stály velké osobnosti včetně samotného Jaroslava Kociana. Zakládající ředitel Antonín Šimeček byl jeho žákem,“ říká dnešní ředitel Jiří Tomášek.

Kroky po duhovém chodníku

Letošní školní rok připomíná všudypřítomnou osmdesátku. „Drtivou většinu akcí jsme dělali právě pod hlavičkou výročí. Uspořádali jsme celou řadu zajímavých setkání, koncertů, představení, výstav. Taky vyšla kniha Orlickoústecko z nebe, která obsahuje popis historie i současnosti naší školy. Jde o doklad, že jsme součástí krásného města a nádherného regionu.“

Ředitel ZUŠ v Ústí nad Orlicí Jiří Tomášek

Vrcholem pro Základní uměleckou školu Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí je muzikál z vlastní tvorby. Za dílem Kroky po duhovém chodníku stojí vedoucí literárně-dramatického oboru Jiří Zajíček, který zajistil scénář a režii. Hudbu pak složil letohradský učitel Josef Vondráček. „Představily se všechny čtyři obory. Na jevišti se potkávalo až 150 lidí. Divadlo jsme při premiérách už dvakrát naplnili a museli jsme přidat ještě březnovou reprízu.“

Škola podle Tomáška prošla složitým vývojem. Často neměla dost prostor pro výuku. Své jméno jí propůjčil ústecký rodák, houslový virtuos a pedagog Jaroslav Kocian v roce 1943. Dnešní název nese od roku 1994. Stejného ředitele má už 30 let.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související