Na ZUŠ OPEN 2019 se chystají malí umělci po celém Česku

24. květen 2019

Základní umělecké školy napříč Českem připravují celostátní happening s názvem ZUŠ OPEN. Gejzír hudby, divadla, tance i výstav vypukne v ulicích i veřejných sálech poslední květnový den.

Do třetího ročníku projektu ZUŠ Open se přihlásilo přes 400 uměleckých škol. Mezi nimi nechybí ani Základní umělecká škola Bedřicha Smetany v Litomyšli. Žáci hudebního oboru navodí 31. května svým uměním příjemnou atmosféru v historickém centru Litomyšle.

Plné ulice a průvod

Koncertovat budou v podloubí na náměstí. Výtvarný workshop a výstava se uskuteční na Slunečních terasách u litomyšlského muzea a před kavárnou BOBO Caffé. Žáci dramatického oboru budou hrát v ulicích města pouliční divadlo. Poslední květnový den se také Litomyšl může těšit na Komediantský průvod žáků ZUŠ po náměstí v čele s bicím oddělením. Překvapení připraví i žáci tanečního oboru.

V Ústí nad Orlicí nezůstávají pozadu

Do celorepublikové akce ZUŠ Open se zapojí i druhá nejstarší základní umělecká škola ve Východních Čechách, a to ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí. Na konci května se tam lidé můžou těšit na bohatý program přímo před školou a v přilehlém parku Kociánka.

Umělecká škola představí všechny čtyři obory. Kromě hudebníků to budou mladí divadelníci, žáci výtvarného oboru chystají venkovní workshopy pro kolemjdoucí a v místní Malé scéně budou také promítat animované filmy z vlastní tvorby. Akce by měla být o to velkolepější, protož škola letos slaví 80. výročí od založení tehdejší Městské hudební školy, kterou pak nahradila. ZUŠ Open v Ústí nad Orlicí proběhne 31. května. Základní umělecká škola se hned druhý den zúčastní stejné akce i v Neratově, kam vyšle svůj symfonický orchestr Decapoda, který zahraje v místním kostele.

Spustit audio

Související