Palach ožívá v Pardubicích. Přilákala ho dlažba

1. září 2017

Na Pernštýnském náměstí v Pardubicích vyrostla v posledních dnech neobvyklá stavba. Jde o kulisy k filmu Jan Palach, který se bude v centru města natáčet. Náměstí se na několik dní změní v pražský „Václavák“.

Film zachycuje především poslední dva roky v životě Jana Palacha před tím, než se student filozofické fakulty upálil na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po okupaci Československa vojsky států Varšavské smlouvy.

Před čtyřmi lety si filmaři téma Jana Palacha už jednou vybrali pro snímek Hořící keř, přesto chystaný film bude jiný: „V Hořícím keři se řešil čin upálení a co se dělo po něm. My budeme řešit, co se dělo předním. Takže můžeme říct, že Hořící keř je vlastně pokračování našeho Palacha,“ říká producent Jan Schwarcz.

Zač je v Pardubicích dlažba

Pardubice přilákaly filmaře z jediného důvodu: „Nechci urazit Pardubičáky, ale jde o to, že Pernštýnské náměstí je největší plocha s dlažebními kostkami v republice, což Václavák už dávno není. Takže my jsme přijeli do Pardubic kvůli dlažbě,“ říká se smíchem Jan Schwarcz.

Točit se tu budou scény 21. srpna, tedy ze dne, kdy přijeli okupanti. A pak dny, kdy se v rámci měsíčního výročí okupace Palach vrací na místo a pokládá tam svíčky,“ říká Viktor Zavadil, představitel Jana Palacha.

Na Pernštýnské náměstí dorazili vojáci i dobovou technikou

Jan Palach podivín

„Spousta lidí, kteří ho znali, o něm tvrdí, že to byl v jistém smyslu podivín, člověk s vlastním světem, do kterého občas utíkal. Ne všichni mu vždycky asi rozuměli. Ale jinak to byl mladý veselý kluk. Některé věci o Palachovi mě překvapily, ale máme je ve filmu a nerad bych to prozrazoval,“ říká Viktor Zavadil.

Stavba, která budí pozornost na Pernštýnském náměstí nejvíc, je socha Svatého Václava, i když chybět budou kůň i Václav: „Socha se bude dodělávat v postprodukci. Obrazové studio ji dodělá tak, jak má být, jako na Václaváku,“ říká Jan Schwarcz.

Film se natáčí na mnoha místech v republice, husarský kousek se ale povedl filmařům v Praze: „Když jsme natáčeli na náměstí Jana Palacha, tak se nám povedlo uzavřít jednak celé náměstí a ještě Mánesův most, což se naposledy podařilo americké produkci při natáčení filmu Mission Impossible.“

Náměstí obsadí tank

A stejně jako v Praze, dorazí i do Pardubic spousta vojenské techniky: „Bude tady tank, transportér BRDM, vozy Gaz a Zil a spousta dalších dobových aut,“ říká Schwarcz. Svou malou chvilku slávy zažije i spousta obyvatel města, kteří se přihlásili do komparzu. A kdo neměl to štěstí, určitě se může v neděli 3. září ráno přijít na natáčení podívat. Premiéra filmu bude příští rok v létě.

Jan Palach
autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.