Pardubice budou dnes schvalovat podobu silniční propojky k nadjezdu u nemocnice

21. říjen 2024 09:35

Pardubické zastupitele dnes čeká schvalování možné podoby silniční propojky nadjezdu u krajské nemocnice. Pardubická koalice a opoziční ODS se ale na její podobě neshodnou. Rada jednomyslně odhlasovala variantu se dvěma nájezdními rameny místo jiné, kde jsou čtyři. Opozice tvrdí, že takový nadjezd by dopravu ve městě zkomplikoval.

Silniční a železniční nadjezd v Kyjevské ulici je u krajské nemocnice, propojka s ulicí kpt. Jaroše (tzv. rychlodráhou) umožní její lepší dostupnost z dalších částí města. Z rychlodráhy mají vést nahoru na nadjezd silniční ramena. O jejich počtu se teď bude diskutovat.

Dvě, nebo čtyři ramena?

Koalice navrhuje dvě. „Konečně jsme našli odvahu se do toho pustit. Tato otázka byla diskutována snad deset let. Je potřeba to více než jen diskutovat,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Jeho náměstek Jan Hrabal (ANO) očekává na zastupitelstvu bohatou diskuzi. „Zpracovávali jsme vícero variant. Mohla být čtyři ramena, dvě na východ a dvě na západ. Varianta západních ramen je majetkoprávně složitá, nepatří nám tam pozemky. Také by byla velmi nepohodlná pro lidi, kteří bydlí v přilehlých domech. Proto jsme se rozhodli pustit do etapy směrem na východ," řekl Hrabal.

Varianta s točnou

Variantu, kterou jednomyslně schválila městská rada a podstupuje ji zastupitelstvu, ODS kritizuje. Auta, která budou směřovat od nádraží, podjedou nadjezd a zhruba 150 metrů za ním se podle návrhu dostanou na točnu a z ní nahoru na silniční ramena a na nadjezd.

„V komisi dopravy to neprošlo. Dvouramenný kruhový objezd, který tvoří jakoby točnu, je potenciální zdroj problémů, auta tam jsou zvyklá jezdit rychle, je to v nepřehledném místě. Je to polovičaté řešení. Když se skutečně prokáže, že se nedají postavit čtyři ramena, ani tři ramena, tak pojďme hledat místo obrátky. Ať se lidé otočí někde kousek dál,“ řekl opoziční zastupitel Petr Kvaš (ODS).

Podle ODS je také odhadovaná cena za dvě silniční ramena ve výši 31 milionů korun neobvykle nízká. Domnívají se, že náklady budou vyšší.

Až bude hotový severovýchodní obchvat, který se už staví, a také jihovýchodní obchvat, propojka na nadjezd zlepší dopravní obslužnost nemocnice z východní části města, uvedl Hrabal. „Pro Židov, Dubinu, Studánku a Slovany se dojezdová vzdálenost do nemocnice zkrátí na jednotky minut. Věříme, že propojka může této části významně pomoct,“ dodal.

autoři: Šárka Rusnáková , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související