Pardubice chtějí prodat dům U Kapitána od architekta Řepy

21. prosinec 2018 11:40

Město Pardubice hodlá prodat činžovní a obchodní dům U Kapitána, který projektoval architekt Karel Řepa. Vyvolávací cena bude 20 milionů korun.

Město rohový dům ve Staňkově ulici, ve kterém je restaurace a osm bytů, navrhlo jako zbytný majetek už v roce 2013. Byty jsou prázdné, v přízemí nájemce provozuje restauraci.

Pokud zastupitelé záměr schválí, radnice připraví podklady k prodeji a o něm budou zastupitelé rozhodovat ještě jednou. „Dům by se měl prodávat formou veřejné dražby, základní vyvolávací cena je 20 milionů korun,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Vybydlený hotel, opadané kachličky. Pardubické nádraží zachrání stovky milionů

Přestavba pardubického přednádraží začala

Správa železniční dopravní cesty chce do několika let opravit budovu pardubického hlavního nádraží od architekta Karla Řepy. Ještě letos zahájí přípravné práce, celkové náklady se odhadují na stovky milionů.

Dům není památkově chráněný. Primátor Martin Charvát (ANO) věří, že nový majitel do několika let objekt dobře opraví. Město má spoustu jiného majetku, o který se musí starat a opravovat ho, dodal.

„O to, aby nedošlo k porušení významné architektury, se stará stavební úřad. Dobrým příkladem je mateřská škola v Popkovicích, která je také z dílny Karla Řepy, tam se rekonstrukce povedla,“ dodala Dvořáčková.

Řepa často kombinoval cihelné zdivo s nebarevnými cementovými omítkami. Použil je i na domě U Kapitána. Architekt má v Pardubicích kolem 20 projektů, jde o soukromé i veřejné stavby. Kulturní památkou je obytný dům s obchody v přízemí na třídě Míru nebo vila v Bulharské ulici. Jeho nejznámějším dílem je funkcionalistické pardubické nádraží.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související