Pardubice do dvou až tří let obnoví radary. Vymění je za modernější

15. únor 2024 09:15

Pardubická radnice chce obnovit radary v městských obvodech. Některé starší přístroje už dosloužily, jiné jsou na konci životnosti. A protože se osvědčily, chce je město vyměnit za nové a modernější.

Radary jsou teď na patnácti vybraných místech na území městských obvodů, protože právě starostové a úředníci by měli nejlíp vědět, kde řidiči rychlost překračují, bývá to u škol a školek nebo zdravotnických zařízení.

Informace pro řidiče, že jede rychleji, má smysl, potvrdil správce informačních systémů Městské policie Pardubice Petr Kvaš: „To povědomí, jakou rychlostí jedu, pro mnoho řidičů znamená, že si skutečně uvědomí, že jedou špatnou rychlostí, že zpomalí. Samozřejmě na některé to působí i jinak, že si zkouší tachometr. Obecně, protože ta data se tam dají načíst, valná hromada řidičů zpomalí.“

O umístění rozhodnou starostové

Radnice plánuje výměnu v horizontu dvou až tří let. Umístění opět bude na starostech, ti by měli spolupracovat i s policií, která má vlastní místa, kde je možné měřit. A obvody budou kamery i platit, některé už mají peníze vyčleněné teď, jiné s tím počítají až příští rok. Každopádně město chce, aby všechny přístroje byly stejné i proto, že by hromadná zakázka měla vyjít levněji.

Čtěte také

Nové radary budou modernější, budou mít víc funkcí, kamery a měly by být spolehlivější. Petr Kvaš by nejradši viděl ve městě ty nejmodernější, které jsou dnes na trhu k dostání.

„Změří rychlost vozidla, ukáží řidiči jeho registrační značku, ukáží jeho rychlost, takže to uvědomění, že víme kdo a kolik jel, tam je. To je důležité pro tu psychologickou stránku, aby řidiči zpomalovali. Jsou tam i další funkce, že ten radar obsahuje statistický modul, kdy se všechny data ukládají, takže víme historicky, kolik těch vozidel tam projede, jakou rychlostí,” naznačil Petr Kvaš, co radary umějí.

Spustit audio

Související