Pardubice zpřísnily pravidla pro zásobování na Pernštýnském náměstí

11. leden 2024 10:37

Na Pernštýnském náměstí v Pardubicích platí od ledna přísnější podmínky pro zásobování provozoven, jako jsou obchody a restaurace. Zásobování tam bude možné jen ráno a večer, během dne nikoliv.

Náměstí je v historické části města, sídlo tam má v novorenesanční radnici magistrát. „Hlavní důvod byl omezit zneužívání povolení k vjezdu. Podnikatelé toho zneužívali, místo krátkodobého zásobování tam parkovali celé dny. Městská policie měla velké problémy to vymáhat. Teď jí to usnadní práci a bude tam moci podnikatele pokutovat,“ řekl starosta městského obvodu I Filip Šťastný (ANO).

Na polovině náměstí je městem povolené parkoviště. V druhé části je pěší zóna, vjet autem tam mohou jen majitelé provozoven a lidé, kteří tam bydlí. Musí mít ale městskou povolenku. Navíc tam nemohou dlouhodobě parkovat, smějí tam stát jen krátkodobě kvůli zásobování.

Zásobování 4 hodiny denně

Nově mají vymezené časy, a to od 7:00 do 9:00 a pak od 17:00 do 19:00. Pokud přijedou v jinou dobu, mají možnost zaparkovat na parkovišti a odnést věci do provozovny pěšky. Stejná pravidla ranního a večerního zásobování už řadu let platí na třídě Míru, která je nedaleko. Jde také o pěší zónu, kde chodci mají přednost před cyklisty i auty.

Zásobování na Pernštýnském náměstí v Pardubicích je nově jen od 7 do 9 a od 17 do 19 hodin

„Chtěli jsme zklidnit historické náměstí od osobní dopravy. Vedením města je to odsouhlasené,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Jiří Zubák. Další změny by měly následovat. Pěší zóna se nejspíš rozšíří až k části u okresního archivu a na Pernštýnskou ulici, která k náměstí vede.

„Je tam teď obytná zóna, která má měkčí charakter, musí se tam uzpůsobit navzájem chodci i auta. U pěší zóny má jednoznačně navrch chodec, má přednostní právo. Pěší zóna by tam mohla začít platit od března nebo dubna,“ řekl Zubák.

Loni v Pernštýnské ulici město od jara umožnilo, aby zahrádky byly víc posunuté z chodníků do silnice, což mělo zklidnit provoz aut, která jezdila rychle. Ulice je dlážděná žulovou dlažbou, jsou tam historické domy, v nich obchody, vinárny, kavárna, cukrárna.

Pernštýnské náměstí úplně bez aut

Cílem města je do budoucna zrušit parkoviště na Pernštýnském náměstí, aby sloužilo jen chodcům. Nejdřív ale musí počkat, až skončí dotační podmínky smart parkingu. Město na něj dostalo dotaci. Na komunikaci jsou umístěná čidla, která monitorují obsazenost parkovacích míst.

Parkovací systém kompletně slouží od předminulého roku. „Je výhled, že by se parkoviště na náměstí zrušilo, aby to opravdu bylo historické náměstí. Tohle je záměr vedení města, myslím, že náměstí si to zaslouží, auta tam nemají co dělat,“ řekl Zubák.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související